NOS NieuwsAangepast

Oud-politicus Charlie Wilson overleden

Het Amerikaanse oud-Congreslid Charlie Wilson is overleden. Wilson diende van 1972 tot 1996 als Democraat in het Huis van Afgevaardigden voor een district uit de staat Texas. Als lid van een machtige commissie die over het geld voor het leger ging, maakte hij de Amerikaanse bewapening van Afghaanse rebellen in de jaren tachtig mogelijk.

Het Congres trok miljarden dollars uit voor Operation Cyclone, een van de duurste en langslopende operaties van de CIA ooit. De CIA leverde onder andere de beruchte Stinger-raketten aan de moedjahedien, waarmee de Sovjet-superioriteit in de lucht succesvol werd teniet gedaan. De "bloedende wond" die Afghanistan uiteindelijk werd voor de Russen leidde tot hun terugtrekking en indirect tot de val van de USSR.

Een onbedoeld gevolg van de bewapening was echter dat de Afghaanse rebellen en hun Arabische wapenbroeders veel ervaring kregen in guerrillaoorlogsvoering. Een van de rebellen die maar al te graag de Amerikaanse wapens aannam was een jonge Osama bin Laden.

Drugs Over het leven van Wilson werd in 2007 een film gemaakt met Tom Hanks en Julia Roberts in de hoofdrol. De film ontving een Oscarnominatie voor Philip Seymour Hoffman, die Wilsons CIA-contact speelt.

Behalve aandacht voor de politieke machinaties waarmee Wilson het Afghaanse schaakspel speelde, toont de film ook het gedrag dat hem de bijnaam "Good Time Charlie" in het Congres opleverde: bovenmatig drankgebruik, een zwak voor mooie vrouwen en zelfs een beschuldiging van cocaïnegebruik, hoewel dat nooit kon worden bewezen.

Wilson had een geschiedenis van hartproblemen. Hij had twee jaar geleden al eens een transplantatie gehad en overleed uiteindelijk aan een hartaanval. Hij was 76 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl