NOS NieuwsAangepast

Dvd-kijken voorkomt overgewicht bij kinderen

Niet de hoeveelheid televisie die kinderen kijken, maar het aantal reclames dat ze zien beïnvloedt hun gewicht. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers die voor het eerst grondig hebben gekeken naar de relatie tussen lichaamsgewicht en verschillende soorten kinderprogramma's.

Voor hun onderzoek hebben de wetenschappers het kijkgedrag 3563 kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf geanalyseerd. Ouders werd gevraagd een overzicht te maken van hoe lang het kind keek, naar welke programma's er gekeken werd en of er een dvd werd gekeken of niet.

Kinderen die naar programma's kijken met veel reclames bleken significant dikker te zijn dan kinderen die naar schooltelevisie of dvd's keken. Vooral voor kinderen onder de zeven jaar was het verschil opvallend.

Overschakelen Volgens de onderzoekers wordt het verschil veroorzaakt doordat kinderen die naar commerciële televisie kijken worden overspoeld door reclames voor ongezond eten. Een Amerikaans kind krijgt tijdens de tekenfilms op de zaterdagochtend gemiddeld om de vijf minuten een spotje voor eten te zien. Het rapport stelt dat Amerikaanse kinderen in totaal 4000 commercials voor eten per jaar te zien krijgen.

Die kinderen gaan bijna allemaal over ongezond eten. "Het gaat vooral om het soort voedsel dat ze het minst zouden moeten eten", zegt een van de onderzoekers. "Zoete cornflakes, snacks, fastfood en frisdrank."

Het goede nieuws is dat het voor opvoeders makkelijk is om wat te doen aan het kijkgedrag van hun kinderen. Alleen al overschakelen van commerciële televisie naar een dvd kan wonderen doen, omdat dan de stroom aan lekkernijen op tv wordt ingeperkt.

Nationale veiligheid Juist vandaag begon de Amerikaanse first lady Michelle Obama een campagne tegen overgewicht bij kinderen. Obama pleit voor minder suiker in eten op school en regelmatige controle van het lichaamsgewicht bij opgroeiende kinderen.

In de afgelopen dertig jaar is het aantal kinderen in de VS met overgewicht verdrievoudigd. Bijna één op de drie kinderen is nu te dik. Dat leidt tot veel gezondheidsklachten, zoals hartziekten, hoge bloedruk, diabetes en zelfs kanker.

Het Witte Huis waarschuwde zelfs dat de dikke Amerikaanse bevolking een gevaar vormt voor de nationale veiligheid: overgewicht is nu een van de belangrijkste redenen waarom potentiële rekruten worden afgewezen voor militaire dienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl