NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Europese Commissie goedgekeurd

Het Europees Parlement heeft dinsdag met 488 tegen 137 stemmen goedkeuring verleend aan de nieuwe Europese Commissie. De 27 commissarissen beginnen woensdag al met hun nieuwe taken. Neelie Kroes verruilt haar post Concurrentie dan voor Digitale Agenda.

Van de Nederlandse partijen stemden de PVV, SP en GroenLinks tegen. ChristenUnie en SGP onthielden zich van stemming.

Het Europarlement had de commissarissen eerst gekeurd in hoorzittingen. Daarbij bleek de Bulgaarse kandidaat te zwak, vond het parlement. Zij is daarna vervangen door een andere Bulgaarse kandidaat.

De Europese Commissie, die voor vijf jaar is benoemd, vormt een soort regering van de Europese Unie. De taak is vooral voorstellen te doen aan de gezamenlijke EU-landen en het Europarlement.

Economische crisis Voorzitter Barroso zei voorafgaand aan de stemming dat de Europese landen beter moeten samenwerken om uit de economische crisis te komen. Donderdag komen de Europese leiders weer bijeen om te praten over de crisis.

Of de nieuwe commissie het in financiële problemen verkerende Griekenland de helpende hand toe zal steken is onzeker. Barroso zei niets over Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl