NOS NieuwsAangepast

Janoekovitsj wint presidentsverkiezingen Oekraïne

In Oekraïne heeft de pro-Russische oppositieleider Viktor Janoekovitsj de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat maakte kiescommissie vanmiddag bekend.

Janoekovitsj behaalde 48,5 procent van de stemmen. Dat is 2,6 procent meer dan zijn tegenstander, de pro-Westerse kandidaat Joelia Timosjenko. Zij is nu nog premier van het land.

Timosjenko wil haar nederlaag niet erkennen. Ze zegt dat het verschil te klein is om al een winnaar aan te wijzen. Waarschijnlijk gaat Timosjenko de uitslag aanvechten omdat er te veel onregelmatigheden zouden zijn. Waarnemers zeggen echter dat de verkiezingen redelijk geordend zijn verlopen.

Eerlijk en vrij Verschillende organisaties hadden waarnemers naar Oekraïne gestuurd. Hoewel er nog geen officiële rapporten zijn, spreken enkele waarnemers al van eerlijke en vrije verkiezingen.

Zo'n 36 miljoen Oekraïners mochten hun stem uitbrengen. Volgens de kiescommissie is ongeveer zeventig procent opgekomen.

Oranje Revolutie In 2004 eiste Janoekovitsj ook de overwinning op. Later werd er vanwege verkiezingsfraude opnieuw gestemd. Daaruit kwam de huidige president Joesjtsjenko als winnaar naar voren.

Joesjtsjenko was ook nu gegadigde, maar hij kreeg in de eerste ronde niet genoeg stemmen om aan de beslissende verkiezingen van gisteren mee te doen. Hij kreeg maar vijf procent van de stemmen.

De regering van Joesjtsjenko en Timosjenko ligt onder vuur in Oekraïne. De twee kwamen na de Oranje Revolutie in 2004 aan de macht, maar de samenwerking liep uit op ruzie.

Lees ook: Oekraïne vijf jaar laterLees ook: Timosjenko of Janoekvitsj?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl