NOS NieuwsAangepast

Eis 1,5 jaar cel in zaak-Checkpoint

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van anderhalf jaar geëist tegen de eigenaar van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. De man wordt verdacht van het in bezit hebben van meer dan de toegestane hoeveelheid hasj, drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Checkpoint was de grootste coffeeshop van Europa. Er kwamen dagelijks circa 3000 klanten over de vloer. Nadat bij invallen grote hoeveelheden hasj waren gevonden, werd de coffeeshop in Terneuzen vorig jaar gesloten.

Het proces werd in november vorig jaar stilgelegd, omdat de rechter onderzoek wilde laten doen naar een foto waarop de oud-burgemeester van Terneuzen te zien is met de eigenaar van Checkpoint. De foto, gemaakt op Curaçao, is opvallend omdat de rechtszaak onder meer draait om de rol van de gemeente bij de coffeeshop.

Verplaatst Checkpoint was aanvankelijk een kleine coffeeshop in de binnenstad van Terneuzen, maar werd met behulp van de gemeente verplaatst naar de Scheldeboulevard, in een nieuw pand met ruime parkeergelegenheid.

Vanaf dat moment groeide Checkpoint uit tot een coffeeshop van wereldformaat, met vooral Belgische en Franse klanten. Iedereen, ook de overheid, wist dat er meer dan de toegestane 500 gram hasj aan handelsvoorraad aanwezig moest zijn.

Halverwege 2007 bleek bij een inval dat er bijna vijf kilo hasj in het pand lag. In de woning van de eigenaar werd nog eens 96 kilo hasj gevonden.

De verdediging vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente en justitie jarenlang verzuimden in te grijpen, terwijl ze wisten dat er veel meer hasj in het pand aanwezig was dan toegestaan. Zij willen aantonen dat Checkpoint met steun van de overheid kon uitgroeien tot de grootste coffeeshop van de wereld.

Proefproces De zaak tegen Checkpoint wordt gezien als een proefproces. Als de rechter meegaat met het OM, kan dat gevolgen hebben voor veel coffeeshops in Nederland.

De rechter in Middelburg doet waarschijnlijk op 10 maart uitspraak in de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl