NOS NieuwsAangepast

Kabinet nog niet eens over Irak-rapport

Het kabinet is er nog niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een reactie op het rapport van de commissie-Davids over Irak. "Het is een ingewikkeld onderwerp waar partijen jarenlang over verdeeld zijn geweest", aldus Balkenende op zijn wekelijkse persconferentie. "Zorgvuldigheid gaat voor snelheid."

De ministers hebben vandaag in de ministerraad vergaderd over een gezamenlijk standpunt. Dat is lastig, omdat het CDA en de PvdA van mening verschillen over de conclusies van het rapport.

Kritiek De commissie-Davids leverde in haar rapport veel kritiek op de manier waarop het eerste kabinet-Balkenende tot het besluit kwam om de oorlog in Irak politiek te steunen.

Premier Balkenende was het aanvankelijk niet eens met een van de belangrijkste conclusies dat er een volkenrechtelijk mandaat ontbrak aan de inval in Irak. De PvdA, die dit wel al jaren vindt, wilde dat Balkenende op zijn woorden terugkwam. Dat gebeurde uiteindelijk.

Balkenende nam na de presentatie al snel afstand van de commissie-Davids. Dat leidde vervolgens bijna tot een kabinetscrisis.

Stapje voor stapje Deze week zijn er op verschillende niveaus pogingen ondernomen om een gezamenlijk kabinetsstandpunt op te stellen. Volgens Haagse bronnen kwamen de partijen stapje voor stapje dichter bij elkaar. Er werd gesproken over "de puntjes op de i zetten". "Het is heel moeilijk," stelt vicepremier Bos. PvdA-minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zei dat het niet ging om puntjes op te i, maar om trema's.

Het KRO-programma Reporter heeft een conceptversie onderschept van de brief. Volgens betrokkenen gaat het om een inmiddels achterhaald stuk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl