NOS NieuwsAangepast

Amerikanen aangeklaagd in Haïti

Tien Amerikaanse missionarissen die vastzitten in Haïti zijn aangeklaagd voor ontvoering. Volgens de rechter is er genoeg bewijs om hen te vervolgen voor hun poging om 33 Haïtiaanse kinderen naar de Dominicaanse Republiek te brengen.

De leden van een religieuze organisatie werden afgelopen weekend aan de grens opgepakt. Ze zeiden hulp te willen bieden aan de kinderen, omdat die bij de aardbeving wees geworden zouden zijn. Maar sommigen bleken nog ouders te hebben.

"De rechter wil ze formeel aanklagen wegens kindersmokkel," zegt de advocaat van de tien, "maar dat bestaat niet in het Haïtiaanse strafrecht. Daarom luidt de aanklacht nu 'ontvoering'. Ze zijn aangeklaagd wegens de ontvoering van minderjarigen en samenzwering."

De tien kunnen vijf tot vijftien jaar cel krijgen voor elk kind dat ze bij zich hadden. Naar verwachting doet de rechter binnen drie maanden uitspraak.

Weggegeven De gesmokkelde kinderen zijn ondergebracht in een tentenkamp van SOS Kinderdorpen. Ze hebben maar al te goed door wat er is gebeurd, aldus de begeiders in het opvangkamp.

"Een kind zei gisteren duidelijk dat ze terugwil naar haar familie. Haar ouders zijn gescheiden en zei duidelijk dat ze naar haar vader wilden, omdat haar moeder haar had weggegeven. Dus ze weten heel goed wat er is gebeurd."

Paradijs De leiding van het kamp is er fel op tegen om de kinderen ook maar tijdelijk uit het land te halen. "Niet alleen kunnen ze dan niet snel met hun ouders herenigd worden, ze zullen ook een paradijs aantreffen dat ze snel weer zullen moeten verlaten."

Het is nog onduidelijk of de kinderen weer snel naar hun ouders kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl