NOS NieuwsAangepast

Britse bonnetjesaffaire: 1,3 miljoen

Britse parlementariërs moeten 1,12 miljoen pond (1,3 miljoen euro) betalen voor onkosten die ze ten onrechte hebben gedeclareerd. Dat heeft de vroegere ambtenaar Sir Thomas Legg donderdag aanbevolen.

Vorig jaar kwam in publicaties van de krant The Daily Telegraph aan het licht dat vele parlementariërs, onder wie ook bewindslieden uit het kabinet van premier Gordon Brown, declaraties hadden ingediend voor een hypotheek op hun tweede huis, maar ook voor zaken als badkuipstoppen, koekjes, kattenvoer, porno, luiers en taxiritten naar de supermarkt.

Een Conservatief Lagerhuislid, Peter Viggers, bleek meer dan 1600 pond te hebben gedeclareerd voor de aanleg van een eendenverblijf in zijn tuin.

Legg adviseert dat 390 parlementariërs, meer dan de helft van alle volksvertegenwoordigers wier doen en laten hij onderzocht, samen 1,3 miljoen terugbetalen. Hij vindt dat het declaratiesysteem zeer gevoelig was voor fraude omdat niemand de bedragen controleerde en de regels vaag waren.

In zijn verslag meldt Legg dat parlementariërs sinds april, een maand voor het schandaal aan het licht kwam, al 800.000 pond hebben terugbetaald.

Hoogste bedrag Het hoogste bedrag moet volgens Legg Labourparlementariër Barbara Follett betalen. De echtgenote van schrijver Ken Follett gaf het grootste deel uit aan een beveiligingssysteem voor haar tweede huis. Zij liet op kosten van de Britse belastingbetaler onder meer zes telefoonlijnen aanleggen om zich dieven en andere onwelkome gasten van het lijf te houden. Follett moet ruim 42.000 pond betalen. Zij heeft ondertussen al meer dan 32.000 pond betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl