NOS NieuwsAangepast

'Daarom zijn wij dol op wapens'

Het Filipijnse eiland Mindanao is al jaren het strijdtoneel van bendes, milities en rebellen. De vredesonderhandelingen tussen de overheid en de rebellen lopen tot nu toe steeds vast.

De bevolking gaat gebukt onder het geweld. In november werd er nog een brute massamoord gepleegd op 57 mensen en in de zomer overrompelden de beruchte islamitische rebellen van het Moro Islamic Liberation Front (MILF) een compleet dorp. Ze lieten een spoor van dood en verderf achter.

Slachtoffer Correspondent Michel Maas sprak met een slachtoffer van de terreur: "Er werd voortdurend in onze richting geschoten. Mijn man rende van de heuvel naar beneden en riep dat de rebellen mijn vader hadden gedood."

De vrouw heeft geen idee waarom de rebellen juist haar familie uitkozen. "Mijn moeder en mijn oudere broer waren in ons huis in de bergen. Zij probeerden te vluchten, maar de gewapende mannen grepen hen. Ze namen mijn broer mee de heuvel op. Daar sneden ze een oog uit en stroopten het vel van zijn voeten."

Opleiding De generaal van het rebellenleger ontkent dat de terreur in het dorp heeft plaatsgevonden. Toch worden grote groepen rebellen systematisch opgeleid in speciale terreurkampen.

Niet alleen de rebellen zijn tot hun tanden bewapend. Bijna iedereen op het eiland Mindanao heeft een pistool. Dat is volgens de generaal niet meer dan logisch. "Het volk van Mindanao wordt onderdrukt. Wij willen onszelf verdedigen. Daarom zijn wij dol op wapens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl