NOS NieuwsAangepast

Provincie Gelderland en kandidaten over bezuinigingen gemeenten

Gemeenten moeten de komende jaren fors bezuinigen, maar in de campagne speelt dat helemaal geen rol. "Partijen draaien om de hete brij heen," zegt Maarten Allers, van de Universiteit van Groningen. Volgens hem zal het kabinet fors op het gemeentefonds bezuinigen. Daarnaast moeten gemeenten rekening houden met hogere bijstandsuitkeringen en lagere belastingopbrengsten. Opvallend is dat veel partijen daarover helemaal niets zeggen in hun programma's.

Appie van der Beek, campagnevoorzitter Stadspartij Doesburg: "Er gaan zware tijden aankomen. Je kunt wel alleen de mooie dingen beloven, maar daar trapt de Doesburger toch niet in. Het ingehuurde legertje ambtenaren kan volgens ons wel wat minder."

Patricia Wevelkate, campagnecoördinator PvdA Doesburg "Je kunt natuurlijk ook overwegen om de inkomsten te verhogen. Doesburg heeft de laagste belastingdruk van de Achterhoek. Maar dat is flauw, laten we drie posten voor bezuinigingen noemen: 1) het reïntegratiebeleid is volstrekt onrendabel. 2) De gemeentelijke organisatie kan goedkoper. 3) de voorbereidingskosten voor de herontwikkeling van de 'Betoncentrale' bedragen 620.000 euro. Die kunnen wel even wachten!"

Hans van Hooft, lijsttrekker SP Nijmegen "Met een SP-wethouder op financiën hebben we de stad de afgelopen jaren financieel kerngezond gemaakt. We beschikken over reserves waar andere gemeenten jaloers op zijn. Die gaan we nu gebruiken. We blijven investeren in belangrijke voorzieningen voor de wijken en de stad."

Koos van Boven, fractievoorzitter GemeenteBelangen Ede "Natuurlijk hebben wij ideeën over een aantal bezuinigingen en daar zal tijdens de campagne wel het een en ander over gezegd gaan worden, maar nu houden we het kruit nog even droog."

Marije Eleveld, lijsttrekker PvdA Ede "Het klopt dat we weinig invulling hebben gegeven aan de bezuinigingen. We moeten maar kijken hoeveel het uiteindelijk wordt. Wij kijken liever nu naar de thema's waar we liever niet op korten. Als er vragen komen, zullen we aangeven dat we eerder zullen bezunigen op stenen (bijvoorbeeld renovatie van de buitenwegen) dan op sociale thema's (zoals armoedebestrijding)."

Arnold Versteeg, kandidaat-raadslid SGP Ede "Het onderwerp bezunigen is een hot item. Iedere weldenkende partij doet er daarom goed aan een visie te formuleren: wat is primair en wat is van secundair belang? Onder primaire zaken versta ik bijvoorbeeld zorg en veiligheid. En onder secundaire zaken bijvoorbeeld sport en cultuur."

Ine van Burgsteden, lijsttrekker CDA Arnhem "Het verkiezingsprogramma van het CDA Arnhem noemt geen concrete bezuinigmaatregelen. Eind vorig jaar hebben wij in het debat over de bezuinigingen, die geschat worden voor Arnhem op 55 miljoen euro, concreet voorgesteld taken van de gemeente te herzien. Er moet een toetsing op efficiëntie komen, waarbij geen enkel beleidsterrein mag worden uitgesloten, dat is onmogelijk met de opgave die voor ons ligt. In de campagne merken we dat de bewustwording over de bezuinigingen nog niet aanwezig is bij de burger en bij de overige partijen."

Gelderland Een gemeente onder toezicht omdat op korte en lange termijn de financiën niet op orde is. Een provinciewoordvoerder constateert dat gemeenten plannen hebben die op termijn niet te betalen zijn. Dat wordt de komende maanden nog slechter: "In verkiezingen worden beloften gedaan en de vraag is of dat allemaal wel betaalbaar is", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl