NOS NieuwsAangepast

Provincie Drenthe en kandidaten over bezuinigingen gemeenten

Gemeenten moeten de komende jaren fors bezuinigen, maar in de campagne speelt dat helemaal geen rol. "Partijen draaien om de hete brij heen," zegt Maarten Allers, van de Universiteit van Groningen. Volgens hem zal het kabinet fors op het gemeentefonds bezuinigen. Daarnaast moeten gemeenten rekening houden met hogere bijstandsuitkeringen en lagere belastingopbrengsten. Opvallend is dat veel partijen daarover helemaal niets zeggen in hun programma's.

Gert Stam, lijsttrekker ChristenUnie Meppel "In ons verkiezingsprogramma hebben wij geen kopje 'bezuinigingen' opgenomen. We hebben nog geen idee hoe groot die zijn. Bij verschillende punten staat aangegeven waar we ieder geval niet méér aan moeten uitgeven, bijvoorbeeld cultuur."

Willie Oldengarm, lijsttrekker GroenLinks Meppel "Om ook los van de verkiezingen een goed antwoord te kunnen geven op de vraag hoe je met de bezuinigingen om wilt gaan, is een goed inzicht nodig in de inkomsten- en uitgavenpatronen van de gemeente. En daar schort het in Meppel nogal aan. Is dit inzicht wel aanwezig, dan kun je gemakkelijker de vraag pareren hoe de gemeente de 6 miljoen euro minder aan inkomsten – want daar gaat het in Meppel straks ongeveer om – gaat opvangen."

Henk Matthijsse, lijsttrekker VVD Assen "Voor de VVD in Assen geldt in het algemeen dat we inzetten op een compacte overheid die minder en vooral vereenvoudigde regelgeving kent, minder doet aan beleidsontwikkeling, waardoor minder externe inhuur, en minder ambtenaren noodzakelijk zijn. Verder zullen diverse diensten die nog door de gemeente worden uitgevoerd worden vermarkt, zullen enkele "extra" voorziening niet doorgaan, zoals het milieu educatief centrum, wielerbaan en openluchtzwembad."

Jan Broekema, raadslid SP Assen "De SP hanteert het principe: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. De regelingen moeten daarom veel meer inkomensafhankelijk worden gemaakt. Als het nodig is om het niveau van sociale en maatschappelijke voorzieningen te handhaven, is een beperkte verhoging van de OZB acceptabel

Ralph du Long, campagneleider PvdA Assen voorgestelde 7.5 procent bezuinigingen van de gemeentelijke organisatie verhogen naar (minimaal) 10 procent. Mogelijkheden zien we onder andere in verminderen van externe inhuur en bedrijfsmatige efficiency. Afschaffen van de tweejaarlijkse excursie van de raad en geen aanschaf van pc's voor raadsleden."

Drenthe Geen problemen meldt een woordvoerder van de provincie. De gemeenten hebben de begroting voor dit jaar rond weten te krijgen. Voor de toekomst is nog niet te voorspellen hoe het zal gaan, omdat niet bekend is of Den Haag gaat snijden in het gemeentefonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl