NOS NieuwsAangepast

Bezuinigingen geen onderwerp bij verkiezingen

Gemeenten moeten vanwege de crisis vele miljoenen bezuinigen de komende jaren, maar in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart speelt dat geen grote rol. De meeste lokale politieke partijen leggen de kiezer niet of slechts gedeeltelijk uit met welke bezuinigingen zij de grote gaten in de begroting willen gaan dichten. "Dit is eerlijk gezegd geen onderwerp waar je kiezers mee wint", zegt het Zwolse PvdA-raadslid Frankwin Mussche.

De enige groep die al wel reden heeft voor zorg zijn de gemeente-ambtenaren. Zij worden als bezuinigingsdoelwit genoemd door veel partijen die in hun verkiezingsprogramma's iets concreets over bezuinigingen durven te zeggen.

Minder Leefbaar Hilversum (vijf zetels in de raad) wil het zelfs met een kwart gemeente-ambtenaren minder doen. In Leeuwarden zijn de VVD en het CDA het al zo'n beetje eens: de Friese hoofdstad kan best met 10 procent minder ambtenaren.

Dat blijkt uit informatie die 52 lokale afdelingen in 32 verschillende gemeenten stuurden aan NOS Net. Dat is een nieuw internetproject waarbij de NOS tijdens de gemeenteraadscampagne een beroep doet op de kennis en ervaringen van lokale politici.

Kieswijzers Dat de meeste partijen liever enigszins in het vage blijven over de invulling van de bezuinigingen, was ook de makers van de kieswijzers opgevallen die voor de verschillende gemeenten zijn gemaakt. "Voor de kiezers blijft het ondoorzichtig", zegt Nico Bloot van het Instituut voor Publiek en Politiek, dat zestig Stemwijzers maakt en alle verkiezingsprogramma's in die plaatsen las. "Men tilt de bezuinigingen liever over de verkiezingen heen", bevestigt André Krouwel van concurrent Kieskompas (actief in 64 gemeenten).

De forse bezuinigingen (D66 Tilburg houdt het op 30 tot veertig miljoen de komende jaren) zijn een rechtstreeks gevolg van de economische crisis. Niet alleen ziet de rijksoverheid zich genoodzaakt te korten op de miljarden die naar de gemeenten gaan, de steden hebben ook te maken met hogere bijstandsuitkeringen en lagere belastingopbrengsten.

In Zuid-Holland heeft volgens een provincie-woordvoerder de meerderheid van de 73 gemeenten geen sluitende begroting voor de periode 2011-2013.

Cultuur Het kabinet heeft nog niet exact duidelijk gemaakt hoeveel er op het zogenoemde Gemeentefonds gaat worden bezuinigd. Dat is de reden dat sommige partijen nog niets over dit onderwerp in hun programma's zeggen, zo blijkt uit de reacties richting NOS Net.

De partijen die wél bezuinigingen invullen, korten opvallend vaak op cultuur.

Verhoging van de lokale belastingen zoals de onroerende zaakbelasting (OZB) is voor de VVD consequent uitgesloten. "Het is de allerlaatste oplossing", zegt het CDA in Goes. "Maar als de bezuinigingen echt tegenvallen en het voorzieningenniveau onder druk komt te staan, zullen we eerlijk zijn over een verhoging."

Ook de PVV sluit verhoging van de lokale lasten uit en wil zelfs de OZB met 50% verlagen. Ook deze partij kiest voor korten op cultuur.

Reageer op 'Bezuinigingen: geen onderwerp waar je de kiezer mee trekt'.

Kandidaten die reageerden op NOS Net per provincie:

Klik op uw lokale kandidaat of provincie om verder te lezen:

Your browser does not support iframes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl