Limburg wil plastic niet scheiden
Door economieredacteur Bert van Slooten
De plastic heroes kunnen aan de kant. Uit een proef in zestien gemeenten in Limburg blijkt dat het scheiden van afval met technische hulpmiddelen goedkoper en efficiënter is. De gemeenten in Limburg vroegen zich af wat goedkoper zou zijn. Elke burger een plastic zak geven om het plastic in te verzamelen of via nieuwe technieken het plastic eruit halen.
De landelijke politiek besloot dat het op zich niet uitmaakte op welke manier het plastic zou worden gescheiden, als het maar gescheiden werd. Om dat te benadrukken werd nog een speciale motie aangenomen, waarin werd vastgesteld dat nascheiden, want zo heet het, toegestaan was. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) ging vervolgens snel aan de slag. In november 2008 werd aangekondigd dat met het inzamelen van plastic werd begonnen.
De gemeenten kregen de kans om te kiezen. Voor 1 januari 2009, binnen twee maanden dus, moest men kiezen: of aan de bron, dus bij de mensen thuis scheiden, of daarna. Als werd gekozen voor dat nascheiden dan moesten de contracten met de afvalverwerkers (de afvalovens) voor 1 maart 2009 rond zijn. Extra voorwaarde was dat de installatie wel aan alle voorwaarden moest voldoen (gecertificeerd). Welke voorwaarden dat zouden zijn dat zou later worden vastgesteld.
Rotterdam Het merendeel van de gemeenten koos voor scheiden bij de burger. De plastic heroes-campagne werd gelanceerd en steeds meer gemeenten schakelden over op deze vorm van scheiden. Alleen een aantal gemeenten in Groningen hielden voet bij stuk en gingen over tot nascheiding en de gemeente Rotterdam verklaarde onlangs niet aan het scheiden bij de bron te beginnen.
In Limburg hadden ze net met de gemeenten gesprekken met Essent Milieu achter de rug over een nieuw contract over de afvalverwerking. Daardoor hadden de wethouders veelvuldig contact over en weer. Jan Bormans van Gulpen vond dat scheiden bij de bron een beetje een gek verhaal, zoals hij zelf zegt: "We hebben zoveel techniek, dat kunnen we er toch wel gewoon met behulp van computers uit halen", zo vroeg hij zich hardop af.
Bormans overtuigde zijn collega's dat ze op z'n minst een proef moesten doen om uit te vinden wat goedkoper en beter voor het milieu was. Dus leverden de gemeenten hun afval in bij de proefopstelling van Milieuservice Zuid. En daar bleek dat als je het afval droogt, het plastic er vervolgens betrekkelijk eenvoudig uit te halen is. "Uiteindelijk haal je meer plastic uit het afval dan wanneer mensenhanden het doen", aldus de wethouder.
Winterswijk De kostenbesparingen zijn ook groot. Plastic afval uit Maasbracht, ingezameld door de inwoners, gaat nu eerst naar Maastricht alwaar het met ander Limburgs afval naar Winterswijk wordt vervoerd, want daar wordt het ingezamelde plastic gerecycled.
"Dat scheelt in ieder geval in de transportkosten", vertelt de leider van het onderzoek Erik Davids. "Bovendien besparen gemeenten op hun afvalkosten. Het verbranden van een ton afval kost nu 119 euro, maar doordat er minder plastic in het afval zit, zullen die kosten voor de gemeenten omlaag gaan. En de burger hoeft er niets aan te doen."
Het onderzoek is klaar. Nu is het tijd voor de grote politiek om conclusies te trekken.