NOS NieuwsAangepast

CDA Almere sluit de PVV niet uit

Door verslaggever Pauline Broekema

Net als het landelijke CDA sluit het CDA in Almere een bestuur met de PVV niet bij voorbaat uit. Dat bleek gisteren op een debatavond in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

"Bent u een burger of een politicus?" vroeg de gespreksleider aan iemand uit het publiek. Een pertinente vraag, want de debatavond in Almere, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen, verzandde al snel in een ons-kent-ons-sfeer.

Uit de lichte vertwijfeling die klonk na de vraag, bleek dat de zaal in het stadhuis grotendeels was gevuld met politici: achter de statafels stonden de veertien lijsttrekkers en in de zaal zaten nog meer kandidaten, vrienden en bekenden en beleidsmakers.

Vaste kern Groen Links-lijstrekker Ruud Pet noemt ze de "tweehonderd van Almere", de vaste kern die je overal tegenkomt. De doorsnee kiezer, die zich hier zou kunnen oriënteren, ontbrak grotendeels.

Toen de gespreksleider vroeg of er nog zwevende keizers in de zaal waren, gingen welgeteld tien vingers de lucht in. Terwijl er veertien lijsttrekkers voor de zaal stonden, waarvan drie vrouwen, voor het CDA, D66 en de ChristenUnie.

Geen PVV Grote afwezige was de PVV. Op het laatste moment had de partij afgezegd voor het debat. D66-lijsttrekker Cocky Kuipers uitte haar frustratie hierover: "Het zit me heel erg dwars dat de PVV er niet is. Ik vrees het ergste voor straks, voor het debat in de Raad."

Daarna kabbelde de avond voort, met hier en daar een aardig puntje dat weer snel voorbijging: de sociale woningbouw waar te weinig van is, de bezuinigingen.

Almere houdt rekening met dertig miljoen minder, over anderhalf jaar. "Maar nooit ten koste van de zwakkeren", benadrukte de ChristenUnie. "Dan liever geen geld voor het project Almere Culturele Hoofdstad."

Moslimpartij De zaal liet tijdens het debat weinig van zich horen. "Doen wij ook nog mee?" vroeg iemand uit het publiek.

Waarop een moeder uit het publiek wat later meldde dat haar zoon klaagt over zijn ROC: er blijkt veel lesuitval en ondermaats lesmateriaal te zijn. Als het debat daarover gevoerd wordt, oppert de Moslimpartij rigoureuze maatregelen. Zo stelt de 21-jarige lijsttrekker Shangram Karim voor dat slecht presterende scholen geld moet worden onthouden.

Fatsoenlijk college Aan het eind ging het debat toch nog over de partij waarover men wilde zwijgen. "Straks, bij de college-onderhandelingen, hoe gaat het dan met de PVV?"

De PvdA stelde meteen dat er geen sprake is van samenwerking. Nooit samen met de PVV. Maar het CDA had eerder al laten weten niemand uit te sluiten en herhaalde dat gisteravond omfloerst. Lijstrekker Martine Visser: "Ik sluit niemand uit, maar er zijn wel een paar punten bij de PVV waar ik hele grote moeite mee heb." Ze zei te hopen op een 'fatsoenlijk college'.

Toen de gespreksleider begon met een rondje langs de andere partijen om hun mening te vragen over dit heikele punt, was de zaal al halfleeg. De meeste mensen waren al vertrokken, met folders en een pepermuntje van de ChristenUnie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl