NOS NieuwsAangepast

Wilders mag maar drie getuigen horen

Geert Wilders mag maar drie getuigen horen in de rechtszaak die tegen hem is aangespannen. Het zijn drie Koran-geleerden. Dat heeft de rechter vandaag bekendgemaakt tijdens een korte zitting.

De uitspraak is een tegenslag voor de PVV-leider, die achttien mensen als getuige wilde laten oproepen.

Wilders wordt vervolgd voor haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en belediging van moslims. De politicus had onder anderen om Mohammed B. als getuige gevraagd. De moordenaar van Theo van Gogh zou volgens Wilders een goed voorbeeld zijn van hoe gevaarlijk de islam is. Maar de rechter heeft dat nu niet toegelaten.

Wetenschappers Tijdens de eerste zitting voor de rechter zei Wilders dat het proces niet alleen gaat over de vrijheid van meningsuiting, maar ook is bedoeld om de waarheid over de islam te achterhalen. De achttien getuigen moesten daarover duidelijkheid scheppen.

Wilders wilde ook rechtswetenschappers als Theo de Roos en Henny Sackers oproepen. Sackers heeft onderzoek gedaan naar groepsbelediging.

Ook wilde Wilders buitenlandse imams naar Nederland laten komen om te getuigen, uit Israël en de Verenigde Staten. Die hadden allemaal moeten aantonen dat de islam een gevaar vormt.

Bevoegdheid Verder achten de rechters zichzelf bevoegd in de zaak tegen Wilders. Advocaat Moszkowicz had betoogd dat de Amsterdamse rechtbank onbevoegd is, onder meer omdat er geen link met Amsterdam. Maar de rechtbank wees erop dat Wilders zijn gewraakte uitlatingen onder meer deed in Amsterdam.

Bovendien is er volgens de rechtspraak geen sprake van een ambtsmisdrijf, zoals Wilders zei. In dat geval had de zaak in Den Haag behandeld moeten worden.

Het is nog niet duidelijk wanneer het proces tegen Geert Wilders verder gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl