NOS NieuwsAangepast

Legertop VS steunt verandering homobeleid

De hoogste militair van het Amerikaanse leger steunt de plannen van president Obama om homo's openlijk te laten dienen in het Amerikaanse leger. De voorzitter van Verenigde Chefs van Staven van het leger, admiraal Michael Mullen, heeft op persoonlijke titel zijn steun uitgesproken voor de afschaffing van 'Don't ask, don't tell', DADT.

Niet eerder sprak zo'n hoge militair zich uit tegen die regel.

In de VS kleeft nog altijd een groot taboe aan homo-militairen. Sinds 1993 geldt het beleid dat zolang homoseksuele militairen niet openlijk voor hun geaardheid uitkomen, ze in dienst van Defensie mogen blijven.

Werkgroep Mullen zegt dat hij zich stoort aan "wetgeving die mensen dwingt te liegen over wie ze zijn, zodat ze hun medeburgers kunnen verdedigen".

President Obama wil DADT afschaffen. Die campagnebelofte herhaalde hij vorige week tijdens zijn State of the Union. Dat heeft tot grote ophef geleid in de VS.

De Amerikaanse minister van Defensie Gates heeft een werkgroep ingesteld om de afschaffing in goede banen te leiden. "Het gaat niet om de vraag óf we gaan veranderen, maar om de vraag hoe we het het beste kunnen uitvoeren."

Volgens Gates moet de nieuwe wetgeving rondom homoseksuele militairen voor 2011 ingevoerd zijn.

Oorlog Een van de grootste tegenstanders, de Republikeinse oud-presidentskandidaat John McCain is "zwaar teleurgesteld" in de plannen van Gates. Hij zegt dat het fout om het beleid te wijzigen nu de Verenigde Staten betrokken zijn in twee oorlogen.

Voorstanders wijzen erop dat juist veel capabele militairen zijn ontslagen omdat ze voor hun geaardheid zijn uitgekomen.

Het uiteindelijke besluit ligt bij het Amerikaanse Congres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl