NOS NieuwsAangepast

Wellink: geen excuses voor crisis

Topman Wellink van De Nederlandsche Bank maakt geen excuses voor zijn rol bij de financiële crisis. Na het gesprek met de commissie-De Wit zei Wellink dat hij geen excuses kan maken als hij niet precies weet waarvoor.

Vanochtend zei Wellink dat hij al voor de financiële crisis heeft gewaarschuwd voor de steeds grotere risico's die de banken namen. "Maar sommige boodschappen zijn in goede tijden bijna niet over te brengen."

Eigen koers Wellink vindt dat Nederland de kapitaaleisen voor banken moet verhogen, zelfs als er internationaal onvoldoende steun is voor nieuwe, strengere regels. "Dan moeten wij het desnoods alleen doen, onze eigen koers varen", zei hij.

In een eerder gesprek met de parlementaire onderzoekscommissie zei oud-minister van Financiën Gerrit Zalm dat banken minder risco's hadden genomen als ze meer eigen vermogen hadden moeten aanhouden.

Cowboys "Er waren instellingen die enorme risico's namen en enorme winsten maakten. Ze konden de hele wereld kopen", aldus Wellink. "De nette banken werden een prooi voor deze cowboys."

In de Verenigde Staten ging er vooral veel mis. "Daar is een veelkoppig monster in de financiële wereld ontstaan."

Hij doelde daarmee op de Amerikaanse overheid, het bedrijfsleven en de bevolking die alleen maar schulden maakten. In de financiële wereld is sindsdien veel misgegaan.

Optreden De afgelopen twee weken is tijdens de gesprekken regelmatig kritiek geuit op Wellinks rol gedurende de crisis en het optreden van De Nederlandsche Bank, als toezichthouder op het financiële stelsel.

Wellink is de enige die twee keer voor een gesprek is opgeroepen door de commissie-De Wit. Aanstaande donderdag komt hij nog een keer, op de laatste dag van de commissiegesprekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl