NOS NieuwsAangepast

Begrotingstekort VS $1560 miljard

Het Amerikaanse begrotingstekort zal dit jaar naar een recordhoogte van zo'n 1560 miljard dollar stijgen. Dat blijkt uit president Obama's begroting die hij naar het Congres heeft gestuurd.

Obama probeert in zijn begroting voor 2011 de fragiele economie te ontzien en werkgelegenheid en onderwijs te stimuleren, maar ook ervoor te zorgen dat het tekort de komende jaren daalt. Volgens Obama kan de VS niet doorgaan alsof begrotingstekorten niet bestaan.

Astronauten In zijn nieuwe begroting stelt hij voor om diverse geldverslindende projecten te schrappen. Eén van die projecten is het plan van zijn voorganger Bush om in 2030 weer astronauten naar de maan te brengen. Met het maanprogramma van de NASA was ruim 100 miljard dollar gemoeid. Obama vindt dat te veel geld om alleen maar, zoals in de jaren 60, astronauten op de maan te zetten. Hij vindt het belangrijker om het geld te besteden aan onderwijs en onderzoek. Voorlopig komt er dus geen nieuwe missie van de VS naar de maan, als het aan de Amerikaanse president Obama ligt.

De president wil ook belastingvoordelen voor inkomens boven 250.000 dollar en oliemaatschappijen afschaffen. Het Congres moet de begroting goedkeuren.

Bush President Obama heeft ex-president Bush en het Congres gekapitteld over het oplopende begrotingstekort van de VS in het afgelopen decennium.

Tien jaar geleden had de VS nog een begrotingsoverschot van 200 miljard dollar, zei Obama. Belastingverlagingen, twee oorlogen, dure plannen, een recessie en stijgende volksgezondheidsuitgaven zorgden ervoor dat het begrotingstekort vorig jaar 1300 miljard dollar bedroeg.

Obama zegt nu de onverantwoordelijkheid aan te pakken van Washington, Wall Street en de gewone man die de uitgaven de afgelopen jaren niet beperkten en uitgaven financierden met geleend geld.

Defensie Eind vorig jaar keurde het Congres Obama's defensiebegroting goed, de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis. Voor de begroting van volgend jaar vraagt Obama nog meer: 708 miljard dollar, ruim 506 miljard euro.

Het feitelijke bedrag is hoger, omdat ook in de begrotingen van andere ministeries ook defensieuitgaven zijn opgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl