Eerherstel lts valt goed
Scholieren, ouders en docenten zijn blij met de lts nieuwe stijl, scholen waar jongens en meisjes worden opgeleid tot vaklieden als timmerman, monteur of loodgieter.
"Ik heb weer een beetje hoop voor de toekomst van mijn zoon", schrijft Gea in reactie op een weblog van verslaggever Pauline Broekema. "Geweldig, dit is precies wat hij nodig heeft."
Haar zoon zit in groep zeven van de basisschool en heeft volgens Gea moeite met het vooruitzicht dat hij nog lang moet leren. "Ik heb al vaak gezegd dat het jammer is dat de lts niet meer bestaat."
Voorspelling Er zijn ook veel leraren die reageren. Een van hen is Jan Maas. Hij gaf vijfendertig jaar les. Tien jaar geleden hield hij bij zijn afscheid een speech waarin hij de volgende voorspelling deed: "De vernieuwingen hebben helaas steeds een bezuiniging als grondslag. Het zal mij dan ook benieuwen of ik het nog mee zal maken dat de oude vertrouwde vakopleiding weer terugkeert. Ik ga ervan uit dat het bedrijfsleven de doorslaggevende kracht moet zijn. Binnen tien jaar zal mijn gelijk blijken, hoop ik."
"Mensen die zo tegen het technisch onderwijs zijn, schreeuwen doorgaans moord en brand als hun auto, geiser, kraanleertje etc. gerepareerd moet worden en zij enkele weken moeten wachten voordat zij aan de beurt zijn. Zij vonden technische opleidingen niet belangrijk!"
In 1999 kwam een einde aan het tradionele beroepsonderwijs toen scholen als de lts opgingen in het vmbo. Daarmee verdween de mogelijkheid om jongeren die van de basisschool kwamen meteen op te leiden tot vakman of -vrouw.
Ongelukkig kind Hier en daar kan dat nu weer wel. Twee jaar geleden begonnen vmbo en mbo met vakcolleges. Dat zijn scholen met een zesjarige opleiding voor jongeren die niet met hun neus in de boeken willen zitten en al zeker weten dat ze de kost met hun handen willen verdienen.
Op dit moment zijn er dertig vakcolleges, naar verwachting is dat aantal over enkele jaren meer dan verdubbeld.
Voor de zoon van Sophia kwam het vakcollege "precies op tijd". Hij zit in de tweede klas en wil graag timmerman worden. "Had hij naar een 'gewone' school moeten gaan, dan hadden we vast een ongelukkig kind gehad. Nu is hij gemotiveerd en trots op wat hij allemaal in de praktijk leert."
Afgekraakt Een leerling van het vakcollege in IJmuiden zegt tijdens de open dag dat hij net als zijn vader loodgieter wil worden. Dat het op school vooral om praktische zaken gaat, vindt hij prima, want met boeken heeft hij niet zoveel. Loodgieters zijn belangrijk in de maatschappij, zegt hij. "Zonder water kun je niet."
Veel reacties zien de komst van de vakcolleges als eerherstel. Volgens Jan Kuppens ben je 'tegenwoordig dom' als je niet naar het gymnasium gaat. "Ik vind het prachtig dat mensen weer een vak leren. Met hun handen werken in plaats vanuit de boeken vertellen hoe het moet."
Saaie lessen en stilzitten is aan veel jongeren niet besteed, zegt Willem Sterk. Hij geeft vaardigheidstrainingen in metaalbewerken aan moeilijk opvoedbare kinderen en zou graag aan de vakcolleges willen meewerken. "Deze jongeren willen positieve begeleiding en niet afgekraakt worden omdat ze iets niet kunnen."
Schaamte Directeur Ruud Porck van het vakcollege in IJmuiden hoopt dat ouders zich niet langer 'schamen' als hun kinderen niet op de havo of hoger zitten. "Je doet je kind er groot onrecht mee."
Ook voor Marieke is voor schaamte geenreden, integendeel: "Je hebt veel meer kans op een baan. En je kunt er net zo goed mee op de universiteit komen als je dat later nog graag zou willen."
Met de komst van de nieuwe scholen, zou ook de naam 'lts' volgens sommigen weer terug moeten komen. "Waarom college en niet gewoon technische school", vraagt B. Slager. Hans vindt 'de nieuwe lts' ook wel een goede naam.