NOS NieuwsAangepast

Rotterdams bevolkingsonderzoek bestaat 20 jaar

Door redacteur To van den Muijsenberg

"Gezond ouder worden, kan dat?" Met die vraag ging in 1990 in de Rotterdamse wijk Ommoord het gezondheidsonderzoek ERGO van start. Achterliggende gedachte was dat vanaf de jaren tachtig de oudere bevolkingsgroep aanzienlijk groter wordt. Als je langer leeft, is de kans op ziekte ook groter, zeker aan het eind van je leven.

Al twintig jaar werken 15.000 inwoners van Ommoord mee aan het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek.

Uitgebreid In eerste instantie werden alle bewoners van de wijk van 55 jaar en ouder benaderd om mee te werken aan een continu onderzoek naar hun gezondheid. Omdat ziektes die op oudere leeftijd voorkomen al op jonge leeftijd ontstaan, werd de deelnemersgroep in 2005 uitgebreid met 45-plussers.

De deelnemers worden eens in de drie jaar uitgebreid onderzocht op allerlei typische ouderdomsaandoeningen., zoals hart- en vaatziekten, botontkalking en dementie.

Het Erasmus koos twintig jaar geleden voor de wijk Ommoord omdat mensen er vaak lang wonen en de zorgverleners zoals huisartsen, verpleegkundigen en apothekers er goed georganiseerd zijn.

Hoogtepunten De afgelopen twintig jaar zijn er heel wat hoogtepunten geweest. De grondlegger van het onderzoek, epidemioloog professor Albert Hofman, vindt het bijzonder dat de deelnemers door de jaren heen zo trouw zijn gebleven. "Van alle benaderde deelnemers komt tachtig procent naar het onderzoekscentrum. Dat is een hogere opkomst dan voor de landelijke verkiezingen".

Ook is hij heel tevreden over de vorderingen die er zijn gemaakt in het onderzoek naar Alzheimer. "Voor die ziekte was twintig jaar geleden nauwelijks aandacht, zowel bij de wetenschap als in de gezondheidszorg. We hebben nu nog niet alle oplossingen voor deze ziekte, maar artsen kunnen wel in een veel eerder stadium ingrijpen dan in 1980."

Feest Vandaag wordt het 20-jarig bestaan van dit bijzondere onderzoek gevierd. "We willen graag wat terugdoen. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de medewerkers van het onderzoekscentrum. Die hebben ervoor gezorgd dat er een goeie band is opgebouwd met de bewoners van Ommoord."

De festiviteiten zijn in het Rotterdamse Beurs-WTC, met deelnemers, medewerkers, minister Plasterk en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl