NOS NieuwsAangepast

Ook postcode-check in Amsterdamse ziekenhuizen

Ook Amsterdamse ziekenhuizen weigeren patiënten op basis van hun adres. Het AVRO radioprogramma De Praktijk toonde vanmiddag aan dat het wel gebeurt voor basisbehandelingen.

Deze week ontstond opschudding toen bekend werd dat het Academisch Ziekenhuis Maastricht patiënten voor behandeling van een immuunziekte niet aannam, omdat ze buiten de regio wonen.

In Maastricht is men inmiddels gestopt met doorverwijzen en Minister Klink zei gisteren in de Kamer dat het weigeren van patiënten om die reden alleen voorkwam in Maastricht. Verder gebeurt het niet en mag het ook niet, zei Klink.

Test Om de proef op de som te nemen maakte een medewerker van het radioprogramma een afspraak bij een specialist in het AMC en in het VU-ziekenhuis. Ze werd echter in beide ziekenhuizen geweigerd.

Ze kreeg te horen dat de ziekenhuizen geen patiënten buiten een bepaald postcodegebied aannemen. Het AMC en het VU-ziekenhuis gaven vandaag op de radio toe dat patiënten van buiten de regio worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl