NOS NieuwsAangepast

Nederland geeft geen geld aan taliban-fonds

Door correspondent Arjen van der Horst

Nederland zal voorlopig geen bijdrage leveren aan het 'Peace and Reintegration Fund' voor Afghanistan. Dat heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken gezegd tijdens de Afghanistan-top in Londen.

De internationale gemeenschap stopt 500 miljoen dollar in het fonds om de taliban over te halen de wapens neer te leggen en de banden met al-Qaida te breken. Met het geld worden banen en landbouwgrond voor taliban gefinancierd.

Nederland wil "eerst even aankijken" of het Fonds goed werkt. Verhagen wil voorkomen dat het fonds misbruikt zal worden om taliban om te kopen, wat in het verleden met eerdere projecten is gebeurd.

Werkelijk perspectief "We stellen voorwaarden om er zeker van te zijn dat het geld niet in de verkeerde zakken terecht komt en dat het werkelijk een perspectief biedt op een vreedzame samenleving en vreedzame reïntegratie."

Verhagen werd tijdens de top door verschillende landen benaderd die wilden weten wat Nederland gaat doen na de missie in Uruzgan, waar later dit jaar een einde aan komt.

"Mijn antwoord aan hen was: de uitzending van militairen en de discussie over onze betrokkenheid na augustus 2010 vereist een politiek en maatschappelijk draagvlak. Die besluiten worden in Den Haag genomen en niet hier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl