NOS NieuwsAangepast

Karzai bereid om met taliban te praten

President Karzai van Afghanistan is bereid te praten met de taliban over de toekomst van het land. Dat zei hij tijdens de zogenoemde Afghanistan-top die in Londen wordt gehouden. Bij die top zijn zeventig organisaties en landen aanwezig.

Karzai wil begin volgend jaar een top in Saoedi-Arabië organiseren waarop over verzoening wordt gesproken. "Alle Afghanen die de grondwet respecteren en niet behoren tot al-Qaida of een ander terreurnetwerk zijn welkom", zei Karzai.

De VN-gezant voor Afghanistan heeft in het geheim gesproken met leiders van de taliban. Volgens een VN-medewerker werd bekeken in hoeverre de taliban bereid zijn de wapens neer te leggen.

Dubai Het overleg vond plaats op verzoek van enkele regionale taliban-commandanten en werd op 8 januari in Dubai gevoerd. Volgens de VN-woordvoerder zijn de betrokken commandanten het zat om zich constant schuil te houden. Daarom vragen ze volgens hem om VN-bescherming.

De internationale gemeenschap is bereid honderden miljoenen euro's in een fonds te stoppen waaruit Talibanstrijders geld kunnen krijgen als ze het geweld afzweren en een ander bestaan willen opbouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl