NOS NieuwsAangepast

Zware kritiek van oud-bankiers ABN Amro

Oud-president-commissaris Loudon van ABN Amro heeft zware kritiek op de gang van zaken rond de overname van de bank door Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander.

Voor de commissie-De Wit zei hij dat minister Bos en de Nederlandsche Bank in 2007 de splitsing hadden moeten tegenhouden. Hij vindt ook dat premier Balkenende open had moeten staan voor een gesprek met de top van de bank.

"Ik vind het onbegrijpelijk dat de minister-president is afgeschermd voor Groenink en Wellink. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom de minister-president niet zelf gezegd heeft: ik wil eens met die mensen praten. Het ging hier om de belangrijkste internationale bank van Nederland", zei hij.

Onverantwoord Eerder vandaag zei ook oud-bestuursvoorzitter Jan Kalff van ABN Amro dat het kabinet destijds had moeten ingrijpen om te voorkomen dat de bank werd opgedeeld. Kalff zei voor de commissie-De Wit dat het kabinet niet inzag hoe schadelijk de opsplitsing van de bank was voor de Nederlandse economie.

Volgens de oud-topman was het opbreken van de bank een onverantwoord risico. Als de overname van ABN Amro door Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander niet was gebeurd, dan was de BV Nederland nu in een betere situatie geweest, zei Kalff.

"Juist omdat een bank als ABN Amro van zo'n groot belang is voor de Nederlandse economie, is er een hoger belang dan al of niet die bank redden. De toezichthouders zijn in het leven geroepen om naar de belangen van de banken te kijken. Ze zijn er niet om naar het landsbelang te kijken, daar is de regering voor."

Afstand De oud-bestuursvoorzitter vindt ook dat er te veel afstand is tussen de politiek en het bedrijfsleven.

Voor de commissie zei hij dat politici en bankiers te weinig begrip hebben voor elkaar. "De afstand die er helaas is tussen de politiek enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds, beiden hebben onvoldoende begrip voor elkaar. Dat is helemaal verkeerd", zei Kalff.

Hij pleitte voor meer toenadering, bijvoorbeeld door wederzijdse stages. "Dat is een tijdje gebeurd. Er zijn een paar Kamerleden stage komen lopen bij de ABN Amro, maar dat is verwaterd. Toen bleek al hoe groot die afstand is, als je dat soort initiatieven ziet verpieteren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl