NOS NieuwsAangepast

Apple presenteert tablet iPad

Apple heeft vanavond een mediatablet gepresenteerd: de iPad. De nieuwe gadget heeft een aanraakgevoelig scherm van 25 centimeter, net iets kleiner dan een A4t'je, en lijkt op het eerste gezicht op een grote iPhone.

De iPad kan onder meer worden gebruikt om te e-mailen, documenten te bewerken, muziek te luisteren, te surfen op internet, video's te bekijken en spelletjes te spelen.

Voor de verbinding met internet zijn sommige modellen uitgerust met een mobiele dataverbinding, andere kunnen enkele online via wifi-netwerken. Het goedkoopste model gaat in de VS 499 dollar kosten en is over twee maanden te koop.

iBooks Een ander belangrijk onderdeel van de iPad is dat hij kan gebruikt worden voor het lezen van eBooks. Onder de noemer 'iBooks' gaat Apple de concurrentie aan met Amazon. Dit bedrijf is in de Verenigde Staten marktleider op het gebied van elektronische boeken.

Applicaties die voor de iPhone zijn ontwikkeld werken op de iPad, maar er worden ook speciale applicaties voor de tablet ontwikkeld. Onder meer de New York Times komt met een applicatie.

Op gadgetweblogs verscheen de laatste maanden een continue geruchtenstroom over het tablet. Er lekten veel foto's uit, die over het algemeen nep bleken. De New York Times bevestigde enkele dagen geleden de komst van het tablet al.

Tablets met Windows Begin dit jaar lieten een groot aantal fabrikanten, tijdens een grote electronicabeurs in Las Vegas, al een tablet zien. Deze tablets draaiden op Windows 7 en leken daardoor meer op een een gewone computer. De tablet van Apple heeft een bediening die meer op die van een iPod/iPhone lijkt.

Maandag maakte Apple bekend dat de nettowinst in het laatste kwartaal van 2009 met bijna vijftig procent gestegen tot 3,4 miljard dollar. Deze recordwinst was vooral te danken aan de verkoopcijfers van de iPhone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl