NOS NieuwsAangepast

Klink mag korten op specialisten

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Minister Klink mag vooralsnog 375 miljoen bezuinigingen op de honoraria van vrijgevestigde specialisten. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelde dat het publieke belang boven dat van de specialisten gaat.

Het College bepaalde in kort geding dat de minister "niet onmiskenbaar onrechtmatig" heeft gehandeld. Daarom ziet de rechter geen reden om een voorlopige voorziening te treffen.

Ondoorzichtigheid De rechter stelde vast dat het financieringssysteem van de specialistische zorg niet goed werkt. Voor elke behandeling bestaat een zogeheten diagnosebehandelcombinatie (dbc). Daarvan zijn er meer dan 30.000 en dat leidt tot ondoorzichtigheid.

De rechter uitte ook twijfels over de cijfers die Klink hanteert. Hij was niet overtuigd door de stukken die de minister had overlegd. De medisch specialisten vechten de hoogte aan van de overschrijding zoals Klink die heeft becijferd.

Honoraria Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelde ook dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) de honoraria van de medisch specialisten per specialisme moet bekijken, in plaats van een algemene kortingsmaatregel te nemen.

Ondanks alle kritiek op het beleid van de minister heeft de rechter de bezuinigingsmaatregel van de minister toch niet ongedaan gemaakt. De medisch specialisten verdienen volgens de rechter voldoende.

Het College was ook niet gevoelig voor het argument van de specialisten dat de continuïteit van de zorg in gevaar komt door de bezuinigingen. De rechter vindt dat de Orde van Medisch Specialisten nu eerst terug moet naar de NZA. Mochten de problemen dan niet opgelost worden, dan kan de Orde weer terug naar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Acties Nadat de Orde het kort geding tegen minister Klink had aangespannen, had de minister een nieuwe bezuiniging van 137 miljoen op de honoraria aangekondigd. De Orde is daar woedend over. Uit een enquête bleek eerder al dat de specialisten bereid zijn tot acties.

Orde-voorzitter Willem van der Ham gaat nu zijn achterban raadplegen over mogelijke acties. Tegelijk gaat de Orde ook naar de NZA om te proberen daar haar gelijk te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl