NOS NieuwsAangepast

'Triodos Bank is goed door de crisis gekomen'

De Triodos Bank is goed door de crisis gekomen. Dat zei Peter Blom, directeur van de duurzame bank, vandaag tegen de commissie-De Wit.

"We hebben er veel klanten bij gekregen", aldus Blom. De bankier ontkent dat het succes een toevalstreffer is: Triodos koos er bewust voor om in minder risicovolle producten te investeren.

Aandeelhouders In Bloms ogen speelde een veranderde beleggingscultuur een grote rol in het ontstaan van de financiële crisis. Daardoor kon het gebeuren dat een daghandelaar een aandeel van een bank koopt, om dit meteen weer te verkopen.

"We moeten af van het idee dat dit soort aandeelhouders eigenaar zijn," zei hij, "zo'n belegger die alles kan bepalen, dat is niet verstandig".

Hij benadrukte dat bij sommige banken het belang van de aandeelhouders belangrijker is geworden dan dat van de klant. Aandeelhouders hechten meer belang aan snelle winsten, terwijl voor klanten juist de lange termijn belangrijk is.

Hoge bonussen voor bankiers bevorderen dit korte termijn denken, vindt Blom.

Bankcultuur Ten slotte is de cultuur van zakenbankieren een oorzaak van de financiële crisis, betoogde Blom. Hij sprak over een verschuiving in die cultuur in de jaren voorafgaand aan de crisis. "Het was sexy om richting een zakenbank te gaan. Gewoon bankieren was saai", aldus Blom.

Banken mogen van hem wel 'spannend' zakenbankieren, maar dit moet gescheiden worden van het reguliere bankieren van sparen, lenen en betalen. Daar zijn minder risico's aan zijn verbonden, volgens Blom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl