NOS SportAangepast

Haarlem, 56 jaar betaald voetbal

Na 56 jaar komt er een einde aan het betaald voetbal in Haarlem. De club uit de Jupiler League is failliet, zo werd maandag duidelijk.

HFC Haarlem speelde in totaal 24 seizoenen in de eredivisie. De gloriejaren van de club waren begin jaren tachtig.

Zowel in het seizoen 1981/1982 als in 1983/1984 eindigde Haarlem op de vierde plaats in de hoogste Nederlandse divisie. Europees voetbal In 1982/1983 mocht Haarlem 'Europa in'. In de eerste ronde lootte de club AA Gent als tegenstander. Na een krappe 2-1 thuiszege, volgde twee weken later de return in België. Haarlem kwam op een achterstand van 3-1, maar Gerrie Kleton en clublegende Piet Keur schoten Haarlem alsnog naar de tweede ronde.

Daarin waren de Noord-Hollanders kansloos tegen Spartak Moskou. Het optreden in de Russische hoofdstad zou de boeken in gaan als de Loezjniki-ramp. Bij verdrukking op de door sneeuw en ijs spekgladde tribunes kwamen 66 supporters om het leven.

Barry Hughes Dertien jaar eerder vierde Haarlem het eerste hoogtepunt van de club sinds de introductie van het betaald voetbal. Haarlem promoveerde onder leiding van coach Barry Hughes naar de eredivisie. Het Haarlems Dagblad kopte een dag later: "Het is gelukt".

Hughes zei in diezelfde krant: "Karakter is de kracht van mijn elftal. Ik heb elf kerels in mijn team.'' Één van die kerels is Wietze Couperus. De spits maakte in totaal liefst 97 doelpunten voor Haarlem, slechts drie minder dan alltime topscorer Keur.

Gullit en Kick Smit De bekendste naam die de club voortbracht, is echter die van Ruud Gullit. De latere Europees kampioen debuteerde in augustus 1979 op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal. Hij degradeerde dat seizoen met Haarlem, maar mede dankzij veertien doelpunten van Gullit keerde de club het seizoen erop alweer terug op het hoogste niveau.

In 1981/1982, het laatste seizoen van Gullit bij de club, maakte de aanvaller opnieuw veertien treffers en Haarlem eindigde als vierde in de eredivisie.

Naast Gullit bracht Haarlem ook voetballers als Ruud Hesp, John en Edward Metgod en Kick Smit voort. Laatstgenoemde maakte Haarlem zelfs landskampioen in 1946, tien jaar voor de introductie van het betaald voetbal. Dat is en blijft de enige landstitel voor Haarlem.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl