NOS NieuwsAangepast

ING-topman Hommen: hoge bonussen niet uitgesloten

Ook in de toekomst zijn hoge bonussen bij ING niet uitgesloten. ING-topman Jan Hommen zei vanmorgen bij de commissie-De Wit dat ING rekening moet houden met de bonuscultuur in het buitenland: "Want we zijn een internationale bank".

Hommen kondigde aan volgende maand of begin maart met een nieuw beloningssysteem te komen.

Volgens Hommen lijkt het nieuwe beleid op dat van ABN Amro. De Nederlandse staat bepaalde vorige week dat de beloningen voor het Nederlandse ABN-Amro-personeel flink omlaag gaan.

Internationaal is het volgens Hommen lastiger om het beloningssysteem aan te passen, omdat dan mogelijk topmanagers weglopen. De banken hebben in september afgesproken dat een bestuurdersbonus maximaal 100% van het salaris mag zijn.

Risicovol Verder zei Hommen dat de combinatie van bankieren en verzekeren voor ING te risicovol is gebleken in crisistijd.

ING overweegt al een paar jaar om de twee bedrijfstakken van elkaar te scheiden. Maar, zei Hommen, "dat is een vrij ingewikkeld proces".

Dit komt volgens de topbankier omdat de bedrijfsvoering van beide onderdelen zo verschillend van aard zijn: "De bank opereert op korte termijn en het verzekeringswezen gaat juist uit van termijnen van 20 tot 30 jaar."

De bank besloot in oktober vorig jaar al om de bancaire en verzekeringsbesturen van elkaar te scheiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl