NOS NieuwsAangepast

Bin Laden eist aanslag Detroit op

Al-Qaida-leider Osama bin Laden heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de mislukte aanslag van Eerste Kerstdag op een vliegtuig bij Detroit. Hij deed dat in een audio-boodschap, uitgezonden door de Arabische zender al-Jazeera.

In de opname richtte hij zich tot president Obama. Veiligheid in Amerika blijft een droom zolang in Palestina geen veiligheid is, zei Bin Laden. Ook zei hij: "Het is oneerlijk dat jullie een veilig leven leiden terwijl onze broeders in Gaza erg lijden". Bin Laden dreigde met meer aanslagen, zolang Amerika steun blijft geven aan Israël.

De stem op het bandje lijkt op eerdere opnamen die aan Osama bin Laden zijn toegeschreven, maar het kan niet worden vastgesteld of de opname ook echt van hem komt. Witte Huis-adviseur David Axelrod zegt dat de boodschap desondanks "dezelfde holle rechtvaardiging bevat voor de massale slachting van onschuldigen".

Omstreden Het is moeilijk vast te stellen van wie een stem is, omdat stemmen met bepaalde technieken zijn na te maken. Met een digitale opname van een stem zou het met software ontwikkeld in het Los Alamos National Laboratory in het Amerikaanse New Mexico mogelijk zijn iemand alles te laten zeggen.

Overigens zijn ook de video-opnamen die Bin Laden jaren geleden stuurde nog steeds omstreden. Zo wezen critici op het feit dat de grijze baard van 's werelds meest gezochte terrorist in een latere opname opeens zwart was en dat in een andere opname Bin Laden voornamelijk met zijn rechterhand bewegingen maakte, terwijl hij linkshandig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl