ANWB: wij gaan niet beslissen
De ANWB is niet van plan om een duidelijk ja of nee te zeggen tegen de kilometerheffing. Dat heeft ANWB-directeur Guido van Woerkom gezegd tegen de NOS.
De automobilistenorganisatie startte vandaag een online-peiling over de kilometerheffing. De ANWB promoot de online-peiling de komende drie weken met spotjes op radio en televisie. Half of eind februari gaat de ANWB met voorstellen en aanbevelingen naar de Tweede Kamer.
Leden van de ANWB kunnen via internet aangeven wat ze vinden van kilometerheffing. De Bondsraad van de ANWB ging vanochtend akkoord met de online peiling. De automobilistenorganisatie wil haar leden op deze manier de mogelijkheid bieden om bij te dragen aan de besluitvorming in de Tweede Kamer.
De ANWB heeft bewust geen 'ja' of 'nee' gevraagd in de online-peiling, benadrukt Van Woerkom. "Het is nog veel te vroeg om ja of nee te vragen. Er zijn nog veel dingen onduidelijk. Ook minister Eurlings heeft gezegd dat er nog zaken moeten worden uitgezocht. De spitsheffing is nog niet bekend. Dat soort dingen moet eerst uitgezocht worden voordat er een ja of nee gezegd kan worden."
De ANWB is van plan om de argumenten van haar leden zo helder mogelijk te formuleren. Vervolgens wil de bond die argumenten in de politieke arena leggen, zodat de Tweede Kamer en de minister erover kunnen praten. "Het komt neer op de zorgen en voorkeuren die er zijn. Dat zal de basis zijn voor het debat. En daar wordt op dit moment geen ja of nee aan gekoppeld."
Meerkeuzevragen Alle vier miljoen ANWB-leden kunnen meedoen aan de peiling, die bestaat uit meerkeuzevragen en stellingen. Van Woerkom: "De enquete is niet ingezet op ja of nee. De enquete is ingezet op motieven, achtergronden, gevoelens die er leven, en daar horen we graag van."
CDA-verkeersminister Eurlings zei gisteren dat de kilometerheffing er niet komt als de ANWB de plannen afwijst. Het draagvlak voor de kilometerheffing is essentieel, benadrukte hij. Met zijn opmerkingen wekte Eurlings de indruk dat hij het besluit over invoering van de heffing zou overlaten aan de ANWB.
Maar Van Woerkom wil niets weten van een besluit dat door de ANWB wordt genomen. "Ik heb ook gehoord wat minister Eurlings zei. Ik denk dat het een beetje een uitglijder van hem is geweest. Ik denk dat hij heeft willen zeggen, ik hecht aan draagvlak, daar is de ANWB belangrijk in, maar uiteindelijk zal ik toch zelf met het kabinet moeten besluiten in overleg met de Kamer. Maar wij zeggen: het debat moet in de Kamer gevoerd worden. Wij geven munitie voor het debat, maar zullen niet besluiten."
Coalitiepartners PvdA en ChristenUnie waren niet blij met de uitlatingen van Eurlings. Zij wezen erop dat de Tweede Kamer het laatste woord heeft en niet de leden van de ANWB.
Vertrouwen De ChristenUnie wees de minister terecht. "De ledenvergadering van de ANWB over de democratie laten beslissen? Zo werkt dat niet, minister. De heffing is een besluit waarover alle Nederlanders gaan: fietsers, OV-gebruikers, wandelaars en automobilisten, ongeacht of ze wel of geen ANWB-lid zijn."
Het CDA ziet de ANWB-peiling met vertrouwen tegemoet. "Automobilisten weten dat we zonder de heffing alleen maar meer files krijgen", zei Kamerlid Ger Koopmans.