NOS NieuwsAangepast

Hogere straffen in Groningse hiv-zaak

De hoofdverdachte in de Groningse hiv-zaak heeft in hoger beroep twaalf jaar cel gekregen, drie jaar meer dan de rechtbank hem had opgelegd. Een tweede verdachte, die eerder vijf jaar kreeg, is door het hof veroordeeld tot negen jaar cel.

Het hof acht bewezen dat de twee met voorbedachten rade hiv-besmet bloed bij vier mannen hebben ingespoten en bij een andere man een poging daartoe hebben gedaan.

Dat gebeurde op seksfeestjes tussen 2005 en 2007, waar de slachtoffers werden gedrogeerd. Het hof ziet dat als het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Meeloper Een derde verdachte kreeg minder straf. Die ging van vier jaar naar anderhalf jaar. Volgens het hof was deze verdachte alleen een meeloper.

Het hof was het niet eens met het OM en de verdediging dat de slachtoffers mogelijk ook op andere seksfeesten besmet konden zijn geraakt. De mannen bezochten veel andere feesten.

Doel Volgens het hof kan de besmetting redelijkerwijs aan de handelingen van de twee hoofdverdachten worden gekoppeld. Het inspuiten "waren tekens naar zijn aard uitermate geschikt een hiv-besmetting teweeg te brengen", vindt het hof.

Het was tenslotte het doel van de verdachten om de vijf mannen te besmetten, oordeelde het hof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl