NOS NieuwsAangepast

Woningstichting mag niet uit bestel

Woningstichting De Veste uit Ommen mag van de rechter niet uit het publieke bestel stappen.

De Veste wil zijn status als corporatie verruilen voor die van commerciële vastgoedinvesteerder 'met een sociale doelstelling'.

Volgens de bestuursrechter in Zwolle is het toezicht op de sociale huursector daarmee niet gediend. Bovendien zou De Veste zich dan onttrekken aan de afspraak dat corporaties elkaar helpen als organisaties in geldnood zitten.

Vogelaar De uitspraak is belangrijk, omdat het vertrek van de corporatie tot een revolutie op de huurmarkt zou hebben geleid.

Het voornemen van De Veste werd twee jaar geleden al tegengehouden door toenmalig minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie. Vogelaar vond het plan "onwenselijk en onacceptabel".

Dagvaarden De corporaties vinden dat ze worden uitgemolken. Sinds 2008 moeten ze winstbelasting betalen. Ook moeten ze bijdragen aan de 'Vogelaarheffing' voor de ontwikkeling van de veertig achterstandswijken.

Deze week sloot Woningstichting Den Helder zich bij De Veste aan met het plan om ook op eigen benen verder te gaan.Als de minister dit weigert, wil de woningstichting de Staat der Nederlanden dagvaarden om alsnog toestemming te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl