NOS NieuwsAangepast

Internet-conflict VS en China loopt op

China is kwaad over de kritiek die de Amerikaanse minister Clinton gisteren heeft geuit op de internetcensuur in China. Clinton zei dat China moet stoppen met de censuur. Ook riep ze de Chinezen op om de aanvallen van hackers op Google te onderzoeken.

"Een nieuw informatie-gordijn wordt neergelaten over een groot deel van de wereld", zei Clinton. Zij noemt internetcensuur de moderne variant van de Berlijnse Muur. Volgens China, dat spreekt over "informatie-imperialisme", zijn de beschuldigingen nergens op gebaseerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat de uitspraken gevolgen kunnen hebben voor de banden tussen de twee landen.

Nationale veiligheid China bevordert commerciële toepassingen van het gebruik van internet, maar het censureert inhoud die het pornografisch, anti-sociaal of politiek subversief vindt. De Chinese cyberpolitie blokkeert tal van buitenlandse nieuwspagina's en sociale websites als Facebook, Twitter en YouTube. De controle op het internet, ook wel de Grote Chinese Firewalll genoemd, wordt in China gezien als een zaak van nationale veiligheid.

Google heeft gedreigd zich terug te trekken uit China als het door de overheid nog langer wordt gedwongen om censuur toe te passen. Eric Schmidt, de directeur van Google, zei dat het hoopt te kunnen blijven in China, maar dat het "binnen afzienbare tijd" van plan is te stoppen met het censureren van zoekgegevens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl