NOS NieuwsAangepast

Zalm: DNB bleef terecht stil over Icesave

Oud-minister Gerrit Zalm vindt niet dat De Nederlandsche Bank (DNB) eerder in het openbaar zijn zorgen had moeten uitspreken over de problemen van Icesave. Tegen de commissie-De Wit, die onderzoek doet naar de kredietcrisis, zei hij dat de keus is "ingrijpen of je mond houden".

Als DNB iets kritisch zegt over een financiële instelling, is die in feite failliet verklaard, zei Zalm.

Na afloop van het gesprek met de commissie zei Zalm dat hij het niet terecht vindt, dat velen kritiek hebben op president Wellink van DNB. Accountant Muis zei woensdag voor de commissie dat Wellink moet opstappen. Volgens Zalm lijkt het er op dat er een zondebok wordt gezocht.

Bonussen Zalm zei tegenover de commissie dat hij wel vond dat banken te weinig geld in kas hoefden te hebben om kredieten te verstrekken. Als de kapitaaleisen voor banken zwaarder waren geweest, waren de laatste minder in risicovolle situaties terechtgekomen, zei hij.

Het ontbreken van een fatsoenlijk Europees stelsel van toezicht op de banken noemde Zalm verder nog als een van de mogelijke oorzaken voor de crisis. Volgens de oud-minister zat het probleem niet zozeer in gebrekkige regels in Nederland.

"Het is onmogelijk om een financieel systeem te bewaken als je geen toezicht houdt op de grote financiële instellingen", zei Zalm.

Compromis Op de vraag van commissielid Schinkelshoek (CDA) of hij vindt dat de nieuwe Europese toezichthouder voldoende mogelijkheden heeft om de banken te controleren, antwoordde Zalm pessimistisch. Hij noemde het een "politiek compromis", dat vooral onder druk van de Britten tot stand was gekomen. Volgens Zalm wilde de Britse regering dat Brussel niet te veel over de bankiers in de Londense City te zeggen zou hebben.

"We zullen wel weer een crisis nodig hebben, voordat er een echt Europees toezichtsysteem komt".

Variabele beloning Zalm vindt dat toezichthouders bij het beoordelen van risico's ook het beloningsbeleid hadden moeten betrekken. Dat hebben ze vóór de crisis niet gedaan, zei hij. Hij gaf toe daar zelf ook te weinig zicht op te hebben gehad.

De oud-minister vermeed het woord bonussen tijdens zijn gesprek met de commissie. Hij had het steeds over de variabele beloning van de bankiers. Dat die nu kleiner lijkt te worden, vindt hij een goede ontwikkeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl