NOS NieuwsAangepast

Dossiers bij grofvuil, rechter stapt op

Een rechter van de rechtbank in Amsterdam heeft strafdossiers bij het grofvuil gezet. De dossiers werden bij haar woning in Den Haag gevonden door een voorbijganger en naar de redactie van het Algemeen Dagblad gebracht.

De strafdossiers werden gevonden tussen gewoon huisvuil als een plastic tuinstoel en een koffiezetapparaat.

De rechter heeft nadat ze was geconfronteerd met de blunder haar ontslag ingediend. "Dit was zeker niet de bedoeling. Die stukken hadden moeten worden vernietigd", zegt de vrouw in het AD.

Oorlogsmisdadigers De rechter dacht dat het alleen maar om oude zaken ging, maar het waren dossiers van onder meer een recente rechtszaak tegen een Amsterdamse drugsbende. Ook waren er mappen bij over Joegoslavische en Rwandese oorlogsmisdadigers. Bij het dossier zaten uitleveringsverzoeken en uitgeschreven telefoontaps.

De blunder heeft geen gevolgen voor de zaak, er is onlangs al uitspraak gedaan. De advocaat van de hoofdverdachten noemt de actie van de rechter "onvoorstelbaar".

"Na alles wat er is voorgevallen; computers die op straat belanden, verloren usb-sticks. Je zou verwachten dat rechters en officieren van justitie wel wat voorzichtiger zijn geworden", aldus de advocaat in het AD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl