NOS NieuwsAangepast

Gegevens failliete bedrijven op straat

Door economieredacteur Nik Wouters

Computers van failliete bedrijven worden vaak verkocht terwijl ze nog vol gevoelige informatie zitten. Uit een steekproef van computerblad PCM blijkt dat computers na een faillissement soms met gegevens en al worden geveild.

PCM kocht bij verschillende veilinghuizen vier computers aan. Op de helft van de computers stond bij elkaar meer dan zeventig gigabyte aan bedrijfsinformatie, zoals vertrouwelijke presentaties en spreadsheets.

Vorig jaar ging een recordaantal van ruim 8000 bedrijven failliet.

Kosten Veilinghuizen bevestigen dat computers soms inclusief data worden verkocht. De beslissing over het wissen, wordt volgens de veilinghuizen door de curator gemaakt. Die bepaalt hoeveel kosten hij wil maken bij de verkoop van de boedel.

Volgens Daan, één van de grote veilinghuizen, wordt bij geruchtmakende faillissementen, waarbij het bedrijf veelvuldig in de media is geweest, vrijwel altijd de opdracht gegeven om de computers helemaal te wissen.

Bij alle overige zaken laat de curator in verreweg de meeste gevallen niet de computers wissen. In maar twintig procent wordt de opdracht gegeven de computers grondig leeg te maken.

Geld ophalen "Het is een schemergebied", zegt advocaat en curator Sander Schouten, die in een aantal grote faillissementen actief is geweest. Volgens hem is niemand verantwoordelijk voor het wissen van de gegevens.

"In de faillissementswet is hier niets over geregeld en de taak van de curator is in eerste instantie om zoveel mogelijk geld voor de schuldeisers op te halen", aldus Schouten.

Per geval moeten curatoren kiezen voor het grondige wissen van de systemen, wat duurder is dan methodes die makkelijk ongedaan te maken zijn.

Toch denkt Schouten dat "in de regel" curatoren zoveel mogelijk proberen de gegevens van failliete bedrijven te beschermen en dat ze daarom dus kiezen voor de duurdere methodes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl