NOS NieuwsAangepast

'Wellink had moeten opstappen'

"President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank had moeten opstappen." Dat zei accountant Jules Muis voor de parlementaire onderzoekscommissie financieel stelsel, die bekend staat als Commissie-de Wit.

Muis is onder meer oud-Directeur-Generaal bij de Europese Commissie en oud-controller bij de Wereldbank.

Waakzaamheid Volgens de accountant had de Nederlandsche Bank veel waakzamer moeten zijn bij het uitbreken van de kredietcrisis. Hij vindt dat de bank de risico's voor Nederland niet op tijd heeft onderkend en nu met zwakke excuses komt. Muis is van mening dat de geloofwaardigheid van Wellink is aangetast en dat het vertrouwen in de Nederlandsche Bank moet worden hersteld door iemand anders op die positie.

De Commissie-De Wit gaat de komende weken na wat de oorzaken zijn van de financiële crisis. Naast Jules Muis werd woensdag ook accountant Dick Korf gehoord. Korf is partner bij KPMG en voorzitter sectorcommissie banken bij het Nivra. Hij benadrukte dat de handtekening van een accountant onder een jaarrekening niet wil zeggen dat het bedrijf per definitie solide is. "Vaar niet blind op een accountantsverklaring" aldus Korf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl