NOS NieuwsAangepast

SP opnieuw kampioen vragenstellen

De SP-fractie heeft vorig jaar opnieuw de meeste schriftelijke vragen gesteld. Dat blijkt uit cijfers van de Tweede Kamer.

In totaal vroeg de SP 742 keer opheldering aan het kabinet. Dat is veel vaker dan de nummer twee in het ranglijstje, het CDA (454).

De PVV (390 schriftelijke vragen) is door het CDA van de tweede naar de derde plaats verdrongen.

De SP geldt al sinds 2007 als kampioen vragenstellen in de Tweede Kamer. Voor die tijd kwam de PvdA steeds op de eerste plaats uit.

Partij voor de Dieren Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren stelde als persoon - voor het tweede achtereenvolgende jaar - de meeste schriftelijke vragen: 160.

De nummer 2 in dit rijtje is PVV-Kamerlid Raymond de Roon (89 vragen). De derde plaats is voor Fleur Agema (PVV), Sietse Fritsma (PVV) en Krista van Velzen (SP), die alledrie 75 schriftelijke vragen stelden.

Er werden in totaal 135 mondelinge vragen gesteld, één meer dan in 2008. De meeste waren meeste afkomstig van het SP-Kamerlid Paulus Jansen (8).

Spoeddebatten De Kamer voerde vorig jaar 62 spoeddebatten. Dat zijn er drie minder dan het jaar daarvoor.

De gemiddelde vergadering in de plenaire zaal van de Tweede Kamer duurde 10 uur en 30 minuten. Dat was 4 minuten langer dan in 2008.

De langste vergadering duurde bijna 17 uur. Dat was op 12 november, toen de Kamer akkoord ging met de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl