NOS NieuwsAangepast

Advies: beheer pensioengeld moet beter

Er moet bij de pensioenfondsen een andere wind waaien. De financiële crisis heeft geleerd dat de pensioenvoorziening kwetsbaarder is dan gedacht en daar zijn de fondsen niet op ingesteld.

Betrokkenen zeggen dat dit de opvatting is van de commissie Frijns, die onderzoek deed naar het beleggingsbeleid van deze instellingen.

De pensioenkassen zijn het afgelopen anderhalf jaar fors uitgehold. De fondsen beleggen een groot deel van premies in aandelen, die door de kredietcrisis veel minder waard werden.

Rente Nu de beurzen herstellen, groeien ook de reserves weer aan. Maar er zit nog steeds veel minder in kas dan voor de kredietcrisis.

De pensioenvoorziening is volgens Frijns dan ook nog lang niet veiliggesteld. Daar komt bij dat het beroep op de reserves alleen maar groter wordt. Doordat we langer leven, moeten de fondsen meer uitkeren. Tegelijk dalen de inkomsten omdat door de vergrijzing minder mensen premie betalen.

Ook op de beurs zal naar verwachting in de toekomst niet zoveel worden verdiend als vroeger. Bovendien zal de rente in de afzienbare toekomst waarschijnlijk laag zijn.

Risicomanagment Pensioenfondsen zijn beleggers die het moeten hebben van een lange adem. Normaal gesproken moeten ze op die manier financiële deuken kunnen herstellen.

Dat lukt volgens de commissie nu niet, omdat ze een groot deel van de toegezegde pensioenen al de komende tien jaar moeten uitbetalen.

Frijns vindt dat het risicomanagement bij de pensioeninstellingen beter moet en ook pleit zijn commissie voor een grotere professionaliteit en een grotere onafhankelijkheid van de besturen.

Donner Bij het pensioenfonds Zorg en Welzijn verbetert de financiële positie de laatste tijd, maar volgens directeur Peter Borgdorf is het fonds daarmee lang niet uit de problemen. "Daar geloven wij niet in. De vergrijzing zet echt door."

Hij houdt er rekening mee dat afspraken met pensioengerechtigden niet houdbaar zijn. "Alles ligt op tafel," zegt Borgdorf.

De Commissie Risicobeheer en Beleggingsbeleid, zoals de commissie voluit heet, is ingesteld door minister Donner van Sociale Zaken. Frijns brengt aan het einde van de middag verslag aan hem uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl