NOS NieuwsAangepast

Dader aanslag op paus vrijgelaten

De man die in 1981 een aanslag op de paus pleegde is vrijgelaten. Mehmet Ali Agca schoot paus Johannes Paulus II op het Sint Pietersplein neer tijdens een audiëntie. De paus raakte zwaargewond.

Agca zat in Italië bijna twintig jaar vast voor die aanslag, waarna hij in 2000 werd vrijgelaten op advies van de paus. Daarop werd hij uitgezet naar Turkije, waar hij direct werd opgesloten voor de moord op een Turkse journalist in 1979.

Na zijn vrijlating is Agca (52) naar een militair keuringsbureau afgevoerd. Hij moet nog in dienst. "Ik verwacht dat hij na de keuring wordt vrijgelaten", zei zijn advocaat Gokay Gultekin. Of dat inderdaad gaat gebeuren is de vraag. In 2006 werd bij hem een zware persoonlijkheidsstoornis vastgesteld.

Bulgaarse connectie Het motief van de aanslag in nog steeds onduidelijk. Volgens sommigen werkte Agca uit naam van de Soviet-Unie in opdracht van de Bulgaarse veiligheidsdienst. Bulgarije zou een daad hebben willen stellen tegenover de anti-communistische houding van de paus. Die heeft vlak voor zijn dood in 2005 gezegd dat hij niet geloofde in een Bulgaarse connectie.

Agca heeft gezegd dat hij in de komende weken vragen zal beantwoorden over de aanslag. Ook over de mogelijke betrokkenheid van de Soviet-Unie en de Bulgaarse regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl