NOS NieuwsAangepast

Teulings (CPB): crisis niet te voorspellen

Het is onmogelijk om een financiële crisis te voorspellen. Dit zei de directeur van het Centraal Planbureau (CPB) tijdens zijn gesprek met de commissie-De Wit. Deze parlementaire commissie doet onderzoek naar de oorzaken van de financiële crisis. "Niemand kan het voorspellen. Het weer is een chaotisch systeem. De economie is nog chaotischer", aldus Teulings.

Volgens de CPB-directeur kunnen economen wel risico's zo veel mogelijk in kaart brengen. Toezichthouders kunnen banken dan dwingen om buffers op te bouwen. Hij vindt niet dat het CPB te laat gewaarschuwd heeft voor de financiële crisis.

De tweede spreker, de econoom Van Wijnbergen, benadrukte dat het toezicht op de financiële instellingen niet goed was - niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Sleutelfiguren Acht Kamerleden onder leiding van de SP'er De Wit zijn vandaag begonnen met het onderzoek naar de kredietcrisis. De komende weken horen ze sleutelfiguren uit de financiële wereld.

De verhoren worden vanaf 10.00 uur live uitgezonden op Politiek24.

Crisis De verhoren moeten inzicht geven in de oorzaken van de crisis.

Eind maart moet dit deel klaar zijn. De commissie kijkt daarna hoe de regering, de Kamer en de toezichthouders hebben gehandeld. In het najaar moet dat tweede deel van het onderzoek klaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl