NOS NieuwsAangepast

Senegal wil alle Haïtianen naar Afrika halen

De president van Senegal heeft alle Haïtianen aangeboden naar Afrika te komen. In een interview op de Franse radio zei hij te willen samenwerken met andere Afrikaanse landen om Haïtianen die de oversteek willen maken te huisvesten.

"Vanwege al deze calamiteiten kom ik met een radicale oplossing: laat de Haïtianen terugkeren naar Afrika."

"Ze hebben er nooit voor gekozen om op dat eiland te zitten", zei president Wade, verwijzend naar de slavenhandel die de zwarte bevolking naar Haïti bracht. "We moeten hun recht erkennen om terug te keren naar het land van hun voorvaderen."

Lapje grond Volgens een woordvoerder heeft de president al vérgaande plannen. "Als een paar mensen willen komen, dan geven we ze een lapje land en een dak boven hoofd. Zijn het er een hoop, dan kunnen we ze een hele regio geven."

President Wade gaf aan dat er wel vaker afstammelingen van slaven terug zijn gekeerd naar Afrika. Zo werd het land Liberia gesticht door voormalige slaven uit de VS.

Wade heeft beloofd een goed stuk land uit te kiezen voor de vluchtelingen en ze niet in de woestijn te zullen zetten. Senegal is ongeveer vijf keer groter dan Nederland en heeft zo'n 14 miljoen inwoners. Haïti heeft 10 miljoen inwoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl