NOS NieuwsAangepast

Britse minister loog over hersentumor

De voormalige Britse minister van Noord-Ierse zaken, Mo Mowlam, heeft lange tijd gelogen over de ernst van haar hersentumor. Tegen het publiek, de pers en premier Blair hield ze vol dat het geen kwaadaardig gezwel was, terwijl dat wel zo was.

Dat onthult de specialist die de diagnose stelde bij de inmiddels overleden Mowlam. Oncoloog Mark Glaser deed een boekje open over de ziekte van de minister voor een film over haar leven. Eind januari zal die op de Britse televisie worden uitgezonden.

Volgens Glaser had Mowlam een jaar voor de grote Labour-overwinning bij de verkiezingen van 1997 al te horen gekregen dat ze ernstig ziek. Glaser vertelde haar dat ze mogelijk nog maar drie jaar te leven had. Toch verzweeg ze dat voor de premier toen Blair haar vroeg minister te worden. Tegen het advies van Glaser in. "Ik zei dat ze het Blair moest vertellen, maar dat deed ze niet, ze loog."

Fuck off "Zo'n tumor kan decorumverlies en gedragsveranderingen veroorzaken en het beoordelingsvermogen aantasten. En dit was werk dat in een oorlogssituatie moest worden gedaan."

Mo Mowlam werd populair omdat ze zich niet gedroeg als een typische politicus. Ze zei waar het op stond en snauwde ooit "Fuck off" naar de belangrijke onderhandelingspartner Ian Paisley. Of dat door de tumor kwam, is niet duidelijk.

Beroepsgeheim Glaser werd door zijn beroepsgeheim in een lastig parket gebracht, zegt hij nu. "Ik kon niets doen, ik was haar dokter. Ze deed dit moeilijke werk, dat zoveel mensen raakt, terwijl ze ziek was. Maar ze was mijn patiënt en ik was haar vertrouwelijkheid verschuldigd."

Mowlam werd uiteindelijk door Tony Blair ontslagen in 1999. Ze overleed in 2005. Tegen de media werd gezegd dat ze duizelig was geworden na een bestraling en ongelukkig ten val was gekomen. Ze was 55 jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl