NOS SportAangepast

Boom toch weer beste veldrijder

Lars Boom heeft voor de vierde keer op rij de nationale titel bij het veldrijden voor zich opgeëist. De 24-jarige Vlijmenaar liet in de laatste ronde bij een sprintje bergop drie medevluchters achter zich.

Boom, Gerben de Knegt, Thijs Al, Thijs van Amerongen en Bram Schmitz hadden al rap de rest van het deelnemersveld op achterstand gereden. De Knegt en Al lagen halverwege tien tellen voor op de anderen, maar Van Amerongen en Boom vonden later toch weer hun wiel.

"Even een weekje in de sneeuw ploegen", zei Boom vorige week nog bij zijn eerste optreden van dit seizoen op de cross. In Sint-Michielsgestel werd hij slechts 22ste, maar een week later bleek hij al weer de beste van het land.

"Toen ze weg waren, dacht ik: het is gedaan", keek de kampioen terug op de versnelling van De Knegt en Al. "Maar mijn vriendin riep dat ze voorin stilvielen. Ik ben er vol achteraan gegaan en op het rechte eind kon ik er weer naartoe rijden. Vanaf dat moment was ik alleen maar bezig met niet meer te hoeven lossen. Zij maakten ieder een foutje, ik had geluk en bleef overeind."

Boom reed in Heerlen zijn tweede en meteen ook laatste cross van het seizoen. Hij laat de WK van eind deze maand schieten en gaat woensdag met de Rabobankploeg op trainingsstage in Spanje.

Nys Sven Nys snelde in Oostmalle voor de zevende keer naar de Belgische titel in het veld. Hij finishte met een kleine voorsprong op Klaas Vantornout. Tom Meeusen versloeg in de sprint om het brons Rob Peeters.

Niels Albert kwam niet verder dan de negende plaats. De wereldkampioen, die naar eigen zeggen door een Nys-fan van zijn fiets werd getrokken, pakte nog nooit de hoofdprijs bij de Belgische titelstrijd.

Zdenek Stybar heeft zichzelf opgevolgd als Tsjechisch kampioen. De renner van Telenet-Fidea was op het WK-parcours van Tabor veel te sterk voor z'n landgenoten. Petr Dlask was tweede op 38 seconden van Stybar, die zich meer en meer manifesteert als grote favoriet voor de mondiale titelstrijd dat op 31 januari verreden wordt.

Francis Mourey werd in Liévin tot Frans kampioen gekroond. De renner van Française des Jeux klopte, net als vorig jaar, Steve Chaînel in de sprint. Voor Mourey is het al de vijfde Franse titel en de vierde op een rij. Nicolas Bazin veroverde de bronzen medaille.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl