NOS SportAangepast

'Barney' uitgeschakeld op WK

Raymond van Barneveld is er in Londen niet in geslaagd de finale van het PDO-WK darts te bereiken. In de halve finale bleek de Australiër Simon Whitlock te taai: 5-6.

Van Barneveld kon in het begin van de partij het klasseverschil niet omzetten in cijfers. Vooral matig checken lag hieraan ten grondslag. Zo kon Whitlock, ondanks een kleine inzinking, de derde set winnen doordat de Nederlander drie kansen op setwinst liet liggen.

Na vier sets was de stand in het Alexandra Palace gelijk en begon de partij echt. Van Barneveld 'brak' Whitlock met zijn vijfde 180 en een 46-check, maar de 'Wizard' kwam in twaalf darts keihard terug met zijn zevende 'maximum' én een 160-finish. Het bleek niet genoeg om de set te behouden, waardoor 'Barney' de leiding nam met 3-2.

Dubbel-trouble In de zesde set lieten de dubbels van Van Barneveld hem weer even in de steek. Hij miste bullseye voor een '170' en dubbel 16 voor een 104-check, waardoor Whitlock op weg leek naar een break terug. Maar de Australiër miste, bij een 2-1 voorsprong, dubbel 20 voor een 120-uitworp, waarna de Hagenaar geroutineerd twee legs won en uitliep naar 4-2.

In set zeven ging het niveau wat omlaag, al werd in die vijf legs wel liefst zes keer 180 gescoord. Van Barneveld, goed voor vier van die 'maximums', slaagde er niet in Whitlock te breken. Een set later stond het weer gelijk. Terwijl Whitlock zich weer hervond, oogde Van Barneveld vermoeid en minder secuur.

Barney machteloos Die tendens zette zich voort in de negende set. 'Barney' was machteloos, zeker bij een 141 én een 124-finish van de Australiër: 4-5, en de Nederlander leek ten dode opgeschreven. Maar in set tien knokte een enigszins opgeleefde Van Barneveld zich terug in de wedstrijd: 5-5.

De dubbels deden Van Barneveld uiteindelijk de das om. In de beslissende set miste hij bij 1-1 tweemaal op dubbel acht en bij 1-2 wist hij, ondanks een triple 20 met zijn eerste pijl, 100 niet uit te gooien. Whitlock rondde de zaak af met een 60-finish en mag het in de finale opnemen tegen topfavoriet Phil 'The Power' Taylor. De Engelsman had later op de avond geen kind aan de Whelsman Mark Webster: 6-0.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl