Uw browser ondersteunt geen JavaScript. Hierdoor kunnen wij helaas geen optimale werking van de site garanderen.
   
 
 
 NOS Nieuws - Den Haag  
Verdrag met Thailand zonder garanties 6-04-'04
Een gevangenis in Thailand
Thailand is bereid een uitleveringsverdrag met Nederland te sluiten, maar stelt daar harde voorwaarden aan. Het verdrag geeft wel de mogelijkheid, maar niet de garantie dat in Thailand veroordeelde Nederlanders een deel van hun straf in eigen land kunnen uitzitten.

Dat heeft minister Donner (Justitie) aan de Tweede Kamer laten weten in een bericht over de ambtelijke besprekingen met de Thaise autoriteiten die eind vorige maand zijn afgerond.

Tot nu toe zijn er helemaal geen afspraken over uitlevering met Thailand. Het zogeheten WOTS-verdrag maakt het in elk geval mogelijk dat Nederlanders die in Thailand vastzitten, een beroep kunnen doen op de Thaise autoriteiten om overgebracht te worden naar Nederland. Een speciale Thaise commissie beslist over de aanvraag.

De autoriteiten in Bangkok stellen daarbij als voorwaarde dat de gevangene eerst een deel van de straf in Thailand heeft volbracht. Daarna zou hij de rest in Nederland kunnen uitzitten. 

Drugsdelicten
Die regeling voldoet zolang het gaat om misdrijven waar in beide landen ongeveer dezelfde straf staat. Maar waar Den Haag en Bangkok tot nog toe niet uit konden komen, was de vraag wat te doen met drugsdelicten. Daarop staan in Thailand veel strengere straffen dan in Nederland.

Volgens het nu voorgestelde verdrag kan iemand die in Thailand tot levenslang is veroordeeld voor een drugsdelict in principe na acht jaar terug naar Nederland. Thailand eist wel dat de tot levenslang veroordeelde gevangene daarna nog wel een deel van zijn straf in Nederland uitzit. 

Dat kan echter niet omdat in Nederland acht jaar de feitelijke maximumstraf voor veel drugsdelicten is (twaalf jaar met tweederde aftrek). Na uitlevering zou de gevangene daarom meteen moeten worden vrijgelaten.

Souplesse
Dat is weliswaar niet wenselijk, liet men van Thaise zijde weten, maar het land heeft nu wel toegezegd de gevallen waar het om gaat 'met souplesse' te bekijken, en daarbij respect te tonen voor de Nederlandse wetgeving. 

Er zitten op dit moment elf Nederlanders vast in Thailand. Vijf van hen zijn tot levenslang veroordeeld. In januari verleende het land gratie aan twee Nederlanders. De tot levenslang veroordeelde Machiel Kuijt zit nog wel vast.
Links
Persbericht Justitie


 
ga naar www.nos.nl
NOS Nieuws - Den Haag
NOS Nieuws - Den Haag