Uw browser ondersteunt geen JavaScript. Hierdoor kunnen wij helaas geen optimale werking van de site garanderen.
   
 
 
 NOS Os2004 - Rubrieken  

De Kenner
Zes Nederlandse boten in Athene

14 augustus 2004
Roeien

door NOS Langs de Lijn-verslaggever Piet Teeling

Met zes boten is Nederland vertegenwoordigd bij het roeien. Dat is drie minder dan bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta en 2000 in Sydney, toen Nederland negen boten op het water bracht. De balans van Atlanta was prachtig: goud voor de Holland 8; zilver voor de lichte mannen-dubbeltwee en brons voor de dubbeltwee vrouwen. Ook Sydney leverde drie medailles op, alle van dezelfde kleur: zilver. Voor de dubbeltwee en de acht bij de vrouwen en de lichte vier zonder bij de heren.

In de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen behaalden Nederlandse roeiers slechts vijf keer goud: in 1900 in Parijs, dankzij Francois Brandt en Roelof Klein in de gestuurde twee. Wie de stuurman was, is nooit achterhaald, omdat Brandt een jongetje van de kant af plukte, die wel de stroming van het water kende, maar nooit had geroeid. Zijn gewicht bleek de doorslaggevende factor te zijn geweest.

In 1924 volgde in Parijs het goud voor de twee zonder voor Teun Beynen en Willy RŲsingh, in 1968 was het Jan Wienese die in de skiff in Mexico een geslaagde greep naar het goud deed. In 1988 in Seoul heetten de gouddelvers Nico Rienks en Ronald Florijn in de dubbel twee en in 1996 in Atlanta pakte de Holland Acht de vijfde gouden Olympische medaille. Het was tot dusver de laatste keer.

Vrouwen acht
Athene kan een vervolg geven aan de Nederlandse jacht op medailles. Het meest mag verwacht worden van de vrouwen acht. Een boot die pas in het voorjaar werd geformeerd en pas laat in het seizoen (vlak voor het Olympisch kwalificatietoernooi in Luzern) definitief werd samengesteld door inpassing van de dubbel vier. Via winst in het OKT stelde de acht deelname aan de Spelen in Athene veilig. Om vervolgens vier dagen later naar zilver te roeien bij de finales van de wereldbeker achter de Verenigde Staten en voor de Olympisch kampioen van Sydney Roemenie en bronzen medaillewinnaar Canada.

Een boot dus met perspectief, al verdiende de samenstelling en de selectieprocedure allerminst de schoonheidsprijs. Zo werd initiatiefnemer en coach Bert Cocu van de ene op de andere dag bedankt voor inzet en bewezen diensten. 
Tegenstanders van Nederland in Athene zijn: AustraliŽ, Canada, Duitsland, Roemenie, USA en China.

Lichte dubbel twee
Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk zijn er in Athene opnieuw bij. In de lichte dubbel twee, de enige roeiklasse voor de lichtgewicht roeisters bij de vrouwen. Vier jaar geleden in Sydney eindigde het duo van de Amsterdamse roeivereniging Nereus als zesde. In de voorbije vier jaar toonde het duo volop progressie. Toonde aan op wereldniveau mee te kunnen. Tot medailles leidde dat slechts bij wereldbekerwedstrijden. Met de overall-wereldbeker van 2003 in de tas, hoopten Van Eupen en Van der Kolk in 2004 te kunnen oogsten. 

Een aanvaring met een brug tijdens de November Vieren en hartproblemen bij Van Eupen tijdens het trainingskamp in Sevilla in het voorjaar, leverde het duo weken trainingsachterstand op. Aanvankelijk leek die achterstand mee te vallen. Bij wereldbekerwedstrijden in Poznan (2e) en Munchen (3e) konden zij de concurrentie aardig aan. In Luzern bracht het Oranje duo het niet verder dan plaats vier achter Canada, Roemenie en Duitsland, waarmee de achterstand zich tot de rest van de wereld, overduidelijk etaleerde.

Die klassering moet in Athene ook tot de mogelijkheden behoren. En bij een goede dag, kan het zelfs een medaille opleveren, weten de Nereus-vrouwen. Tegenstanders in de lichte dubbel twee zijn: AustraliŽ, Canada, Spanje, Groot-Birttanie, Duitsland, Hongarije, Roemenie, Rusland, China, Japan, Vietnam, Cuba, Mexico, Argentinie, Polen en Denemarken. 

Skiff
Voor het eerst sinds de Olympische Spelen van Seoul in 1988 heeft Nederland ook in de skiff bij de vrouwen weer een deelneemster: Femke Dekker. Zij treedt daarmee in de voetsporen van Harriette van Ettekoven, die in Seoul net naast het podium viel.

Dekker werd begin dit seizoen gepasseerd voor de dubbel vier, nadat ze vorig jaar de poging om in de dubbel twee Athene te halen, zag mislukken. Zij gooide zich vol overgave op de skiff. Via de vijfde plaats in Poznan en de derde plaats in Munchen dwong zij het startbewijs op het OKT af. Door achter de Amerikaanse Jennifer Devine tweede te worden, dwong zij deelname in Athene af. Daar stuit zij op 23 andere vrouwen.

Tegenstanders skiff: Wit-Rusland, Bulgarije, China, Tsjechie, Spanje, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Rusland, Zwitserland, Taipeh, Korea, IndonesiŽ, Thailand, Uzbekistan, Tunesie, Egypte, Mexico, Chili, Brazilie, Paraquay, Argentinie, Verenigde Staten en Zweden. 

Mannen acht
Michiel Bartman en Diederik Simon hebben al twee Olympische medailles in de kast hangen. Beiden zaten in Atlanta in de acht (goud) en in Sydney in de dubbel vier (zilver). Nu gaan zij opnieuw voor eremetaal. Pas laat dit voorjaar stapten beiden in bij de acht, waarvoor een jaar geleden in Groningen de basis werd gelegd. Een initiatief van Niels van Steenis, oud-Holland-achtroeier, die zag dat getalenteerde roeiers al vroeg in het seizoen uit de boot vielen.

Via een selectie van zestien roeiers werd uiteindelijk een acht geformeerd, die in Milaan bij het WK van 2003 de kwalificatie voor de Spelen miste. En omdat ook die andere prioriteitsboot, de dubbel vier, in Milaan faalde, werd pas in februari besloten, dat er toch een acht op het water zou komen met het oog op Athene.

Via Poznan (4e) en Munchen (3e) dwong de acht in Luzern (1e) op het OKT deelname in Athene af. In potentie kan de acht voor een verrassing zorgen. Roeien hoef je mannen als Bartman en Simon, Eggenkamp, Vellenga, Vermeulen, Gabriels en Derksen niet te leren, weet stuurman Cheung. "Het gaat er om in Schinias een foutloze race te roeien, want dan is alles mogelijk."

De tegenstanders zijn: AustraliŽ, Canada, Frankrijk, Groot-Brittanie, Duitsland, Italie, Verenigde Staten en Polen.

Skiff
Ervaring heeft Dirk Lippits, in de skiff, voldoende. Hij haalde bij de Spelen in Sydney al zilver in de dubbel vier, maar was uitgekeken op de meerpersoonsboot. Vandaar dat hij in 2002 de overstap naar de skif maakte en bij het WK in Sevilla de vijfde plaats binnen haalde. Vanaf dat moment stond doorgaan tot Athene in de ťťnpersoonsboot vast. In Milaan in 2003 nomineerde hij zich via de negende plaats, en hoefde dit seizoen alleen maar vormbehoud te tonen. 

Dat laatste ging uiterst moeizaam. In Poznan faalde hij, kreeg kramp in de halve finales. Een herhaling in Duisburg vormde de inleiding tot een reeks medische onderzoeken, waarbij werd vastgesteld, dat een gekantelde rib leidde tot een beknelling van een zenuw en een spier bij inspanning. Dirk Lippits zag zijn Olympische droom uiteen spatten. Toch weigerde hij zich daar bij neer te leggen. Rust en aangepaste training leidde er uiteindelijk toe, dat hij via de Koninklijke Hollandbekerwedstrijden op de Bosbaan, half juli, het startbewijs voor Athene veilig kon stellen. 

Daar wacht hem het sterkste van alle roeivelden op de spelen met deelnemers uit Argentinie, AustraliŽ, Oostenrijk, Tsjechie, Estland, Duitsland, Italie, Noorwegen, Slovenie, Zwitserland, China, HongKong, Oezbekistan, Korea, Taipeh, India, Egypte, Tunesie, Algerije, Kenia, Cuba, Brazilie, Chili, Peru, Uruquay, Paraquay, Bulgarije, Belgie en Groot-Brittanie.

Lichte vier zonder
Zo verfrissend als de lichte vier zonder zich een jaar geleden nomineerde voor de Olympische Spelen van Athene met de tweede plaats op het WK in Milaan, zo teleurstellend opereerde het kwartet dit seizoen. Hoewel al snel zeker van het startbewijs, werd het viertal voortdurend door blessures achtervolgd. Kleine ongemakken, die invloed hadden op de trainings- en wedstrijdactiviteiten als viertje. Zo miste het kwartet de afsluitende wereldbekerfinales, na een 7e plaats in Poznan en plaats 4 in Munchen.

De opvolgers van de Twente vier van Sydney mag in Athene laten zien, dat die tweede plaats bij de WK vorig jaar geen toevalligheid is geweest.

De tegenstanders komen uit AustraliŽ, Canada, Denemarken, Spanje, Groot-Brittanie, Duitsland, Italie, Rusland, Verenigde Staten, Servie en Montenegro en Oostenrijk. < Overzicht

 
ga naar www.nos.nl
NOS Os2004 - Rubrieken
NOS Os2004 - Rubrieken