nieuws
fotogalerij
programma
gastenlijst
portretten
achtergronden
trouwjurk
jurk van Máxima
bruiden van Oranje
hype
huwelijksadvies
kritiek
radio-televisie
sitetips
trouwjurk - jurk van Máxima

Bruidsjurk Máxima komt van Valentino Parijs
Verslag NOS Actueel: Máxima verschijnt in bruidsjurk
Jonge modeontwerpster: "Het had wat uitbundiger gemogen"
Frans Molenaar: "Ik wist het al"
Nanni van Milligem: "Goed dat ze haar eigen weg gaat"
De bruidsjurk van Valentino met sleep
Prins Willem-Alexander in marine-uniform

Eindelijk was het zover. Kort na tien uur verscheen het bruidspaar op de trappen van het paleis op de Dam. Máxima droeg een klassieke, roomwitte bruidsjurk van Valentino Couture in Parijs. De jurk is gemaakt van mikado-zijde en heeft lange mouwen en een opstaande boothals. Het is gebruikelijk bij koninklijke huwelijken dat de jurk geen decolleté heeft. De jurk heeft een sleep van vijf meter van zijde en tule met stippeltjes. De lange sluier is met de hand versierd met motieven van bloemen en ranken van kant.

De sluier van Máxima is vastgezet met een tiara met sterren. Deze is samengesteld uit onderdelen van tiara's die door vroegere Nederlandse koninginnen zijn gedragen. Zo zaten er deeltjes uit de hoofdsieraden van koningin Emma en koningin Wilhelmina bij. Verder droeg Máxima diamanten oorhangers en een diamanten armband.

Tentoonstelling

De bruidsjapon van Máxima kan van dichtbij bekeken worden op Paleis Het Loo in Apeldoorn. De Valentino-jurk is toegevoegd aan de tentoonstelling 'Ja, ik wil', die eerder in de Nieuwe Kerk in Amsterdam te zien was. Daar zijn ook de Gouden Koets, de originele huwelijksakte van het kroonprinselijk bruidspaar, de zilveren schaal waarop de trouwringen lagen en de knielbank uit de Nieuwe Kerk te zien. De tentoonstelling loopt tot 14 april 2002.

Valentino
Valentino staat bekend als ontwerper van klassieke bruidsjurken. Valentino (69) werd wereldwijd bekend als ontwerper van de kleding van Jackie Kennedy, de weduwe van de voormalige Amerikaanse president John Kennedy. Hij maakte haar trouwjurk toen zij in het huwelijk trad met de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis.

Na Kennedy volgden vele andere vrouwen uit de society en royalty: de Britse prinses Margareth, filmster Elizabeth Taylor, de tweede vrouw van de sjah van Perzië Farah Diba, echtgenote Marella Agnelli van de Italiaanse automagnaat Gianni Agnelli en onlangs zangeres/actrice Jennifer Lopez.

Valentino Garavani wordt in mei 1932 geboren in het Italiaanse Voghera, ten noorden van Milaan en is op jonge leeftijd al geïnteresseerd in mode. Hij volgt in Milaan mode-studies alvorens over te stappen naar het modecentrum Parijs. Daar werkt hij met onder anderen Jean Dessès en Guy Laroche.

La dolce vita
Eind jaren vijftig opent hij in Rome zijn eigen atelier. Het zijn de jaren van La Dolce Vita en
de vele Hollywoodsterren die in die tijd naar de Italiaanse hoofdstad komen om films op te nemen vergroten zijn sterrenstatus.

Zijn grote doorbraak maakt Valentino in 1962 in Florence, de toenmalige hoofdstad van de Italiaanse mode. Zijn eerste show in het Palazzo Pitti wordt ontvangen als een ware openbaring. De orders uit binnen- en buitenland lopen binnen bij Valentino. In 1969 introduceert Valentino zjin zo kenmerkende V-logo met de Whitel-collectie.

Eind jaren zeventig breidt Valentino zijn activiteiten uit. In 1978 komt hij met een eigen parfum. In 1980 opent hij boetieken in de Verenigde Staten en Japan. Op aandringen van zijn vriendin Elizabeth Taylor richt Valentino in 1990 LIFE op, een organisatie die steun biedt aan mensen met aids.

Lees ook: Bruidsjurken van Oranje


Ga terug
 
NOS sport NOS nieuws NOS home NOS home