Samenvatting van de uitvaart
Welkomstwoord van dominee Ter Linden
Animatie van de grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft
De hele uitzending rondom de uitvaart (windows media, smalband)
De hele uitzending rondom de uitvaart (windows media, breedband)
Oranjekenner Van Wijnen woonde de kerkdienst bij
'Een indrukwekkende en emotionele dienst in de Nieuwe Kerk in Delft'
Delft na de uitvaart
Afscheid van prins Claus op de Antillen

Koningin Beatrix wordt ondersteund door prins Johan Friso In de Nieuwe Kerk in Delft is prins Claus bijgezet in het familiegraf van Oranje-Nassau. Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en andere naaste familieleden namen daar persoonlijk afscheid.

De camera's filmden niet toen de familieleden in de grafkelders van de Nieuwe Kerk afscheid namen van de prins. Het ging om koningin Beatrix, haar zonen Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn, haar schoondochters Máxima en Laurentien en de vijf zussen van prins Claus. Ook Mabel Wisse Smit, volgens de Rijksvoorlichtingsdienst "een goede vriendin" van Johan Friso, was erbij.

Oosterhuis
Voor de bijzetting in het graf sprak
dichter en ex-priester Huub Oosterhuis. Volgens hem was prins Claus "onuitputtelijk vindingrijk" bij het gehoor geven aan de oproep tot solidariteit, verdraagzaamheid en waardigheid die de bijbel, "dit joodse boek", doet. Oosterhuis prees verder de rol die de prins als Duitser heeft gespeeld bij de verzoening van Nederland "met zijn oorlogswonden".

Priester/dichter Huub OosterhuisOosterhuis herinnerde aan een gesprek dat hij in het Academisch Medisch Centrum met Claus had, toen zij samen naar het live-verslag van de jongste Koninginnedag keken. Claus zei dat hij nooit had geweten waar hij bij hoorde, bij Duitsland, Afrika of Nederland. Maar bij het zien van de beelden realiseerde hij zich: "Nu hoor ik bij hen", bij Beatrix en zijn zonen. De koningin raakte zichtbaar geëmotioneerd door deze woorden.

Na de rouwdienst keerde de naaste familie terug naar paleis Noordeinde voor een déjeuner. Daarvoor was ook een aantal persoonlijke gasten uitgenodigd. De koninklijke familie heeft laten weten deze maand niet meer in de openbaarheid te treden.

Bourdonklok
De kist met het stoffelijk overschot werd vanmorgen op paleis Noordeinde in Den Haag door leden van de marechaussee in de lijkkoets geplaatst. Die koets was paars met witte pluimen en werd getrokken door zes Friese paarden. De uitvaartstoet vertrok om 9.45 uur vanaf paleis Noordeinde in Den Haag en kwam 2,5 uur later aan bij de Nieuwe Kerk in Delft.

De drie zonen van prins Claus - Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn - begeleidden hun vader gedurende de hele rit van Den Haag naar Delft. Koningin Beatrix, prinses Máxima en prinses Laurentien sloten zich bij het Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk aan. Op het moment dat de stoet de gemeentegrens van Delft passeerde, luidde de grote Bourdonklok van de Oude Kerk.

Erewacht
Langs de route van in totaal negen kilometer stonden meer dan 6000 militairen. Daarnaast maakten ruim 800 militairen deel uit van de rouwstoet. Op de Markt in Delft, waaraan de Nieuwe Kerk ligt, stond een erewacht van meer dan 500 militairen. Leden van de 11e afdeling Rijdende Artillerie losten om de minuut saluutschoten en bleven dat doen tot na de bijzetting van prins Claus in de koninklijke grafkelders.

Prins Bernhard en dochter Irene arriveren bij de Nieuwe KerkDe publieke belangstelling in Den Haag en in het centrum van Delft was groot. Circa 40.000 mensen hadden zich langs de route van de rouwstoet opgesteld. Toen de lijkkoets op de Markt aankwam was iedereen muisstil.

Staatshoofden
Er waren 1950 genodigden in de Nieuwe Kerk. Het gaat om ongeveer 1100 vertegenwoordigers van een brede waaier aan maatschappelijke organisaties en de Nederlandse regering. De overige genodigden hadden een directe relatie met prins Claus.

Omdat prins Claus geen koning was, waren er formeel geen buitenlandse staatshoofden uitgenodigd. Toch waren er veel vertegenwoordigers van koningshuizen aanwezig die warme banden met de Oranjes onderhouden.

De rouwkoets verlaat paleis NoordeindeCeremonie
De ceremonie in de Nieuwe Kerk begon om 12.00 uur, toen de genodigden in drie groepen (royalty, Nederlandse autoriteiten en familie) naar de kerk werden begeleid door groot-officieren.

De zes naaste familieleden van prins Claus werden rond half één in de torenhal ontvangen door predikant Ter Linden en de ouderling van dienst. In de hal was ook de ceremoniemeester en luitenant-generaal Blomjous, chef van het militaire huis van de koningin. Hij leidde de familie de kerk in.

De stoet met aan weerszijde de erewachtOnderscheidingen
Speciale kistdragers - vertegenwoordigers van de vier krijgsmachtonderdelen - droegen de kist, met daarop de Nederlandse vlag, naar binnen. Ze werden begeleid door twee adjudanten en de generaal die de onderscheidingen van de prins op kussens dragen.

Een symbolische rol was weggelegd voor de Delftse burgemeester Van Oorschot als commissaris van de koninklijke grafkelder. Hij opende het gordijn van de grafkelder en sloot het ook weer. In de grafkelder kon de naaste familie, onttrokken aan het oog van de camera's, afscheid nemen van de prins.

Fotopagina's uitvaart
Gasten
Rede Oosterhuis
De grafkelder


Delft: de uitvaart
Nieuwe Kerk